RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Mette Hanekamhaug

Inspirerende ungdom!

De to siste dagene har jeg vært på en engasjerende, inspirerende, krevende og spennende prosess. Jeg har nemlig vært med i juryen som skulle kåre årets ungdomsbedrift, en konkurranse i regi av Ungt Entreprenørskap Norge!

Først av alt vil jeg bare gratulere vinnerne av konkurransen, nemlig DataDong! http://www.ue.no/pls/apex32/f?p=16000:1003:48532451474133:::1003:P1003_HID_ID:10808

Dette var en velfortjent seier gutter, ser frem til dagen jeg ser produktene deres i butikken!

Etter å ha tilbragt to dager blant landets ungdomsbedrifter sitter jeg igjen med mange følelser og opplevelser. Og må si en ting - de har gitt meg en enorm inspirasjon! Jeg skulle ønske medlemmer fra andre partier i utdanningskomiteen tok seg bryet med å møte opp her og virkelig så med egne øyne hva som rører seg blant ungdommen i Norge. For dette lover bra!

De har en enorm skapervilje- og glede og har vist en unik kreativitet når det kommer til å utvikle nye produkt, trender, markedsføring og innovasjoner. Maken til engasjement skal en lete lenge etter.

Jeg må virkelig berømme Ungt Entreprenørskap for å satse på mye på fremtidens ungdom. Som jeg har nevnt i flere tidligere innlegg er det innovasjon og kompetanse vi i Norge skal leve av i fremtiden. Vi er del av en tøff, internasjonal konkurranse og må konkurrere på nettopp kunnskap. Humankapitalen står i dag for over 70% av verdiskapningen vår, det er vi folket, våre hjerner som er fremtiden!

Og nettopp et utvalg av dette så vi på denne messen. At UE legger så mye arbeid og ressurser i å både vekke, stimulere og videreføre en slik skaperglede hos ungdommen kommer til å gi resultater.

Samtidig må alle de lærerne involvert i prosjektene virkelig berømmes. Prosjektene fra UE settes til live og drives daglig og årlig av engasjerte, dyktige lærere på de involverte skolene. Gjennom å lese rapporter fra elevbedriftene ser jeg at samtlige fremhever en engasjert. dyktig og inspirerende lærer som en svært viktig samarbeidspartnes! Lærerne er og blir avgjørende for elevers motivasjon., og det nytter ikke med gode prosjekter uten gode lærere til å bringe de til live. Så denne messen viste virkelig skolenorge. både elver og lærere, fra sitt beste! Vi har store utfordringer i dagens skolenorge, og flere nedslående resultater og trender vi må ta tak i, snu og tørre sette fokus på. Men samtidig er det viktig å se, berømme og løfte frem de gode eksemplene - noe dette virkelig var!

Undersøkelser viser at over halvparten av befolkningen kan tenke seg å starte noe eget, starte, eie, drive en egen bedrift, noe eget. De samme undersøkelsene viser at det er ungdom som er de mest ivrige og at denne lysten tenderer til å dabbe av ettersom vi blir eldre. Jeg synes det er viktig å  bevare denne lysten! Noe av grunnen til at den forsvinner er nok møtet med systemet; det enorme og ugjennomtrengelige byråkratiet, den tidvis ekstremt urettferdige skatteleggingen og det store skjemaveldet det offentlige pålegger. Ved å endre og forenkle dette ville nok færre drømmer blitt knust og flere tatt steget. Og tro meg - jeg har så godt inntrykk og så stor tro på flere av ideene jeg har sett disse dagene til å tro at de ville ha lykkes også utenom kun ungdomsbedrifter!

For de av dem som kanskje titter innom bloggen; takk for at dere var på denne messen og viste dere frem. Takk for inspirasjonen dere gir meg som politiker til å virkelig kjempe for å gi dere muligheten til å fortsette slike prosjekt i skolen og nytt pågangsmot for FrP for å forenkle deres mulighet til å realisere deres drømmer!