Gå til sidens hovedinnhold

Leselyst

Grunnleggende kunnskaper i lesing og skriving er svært viktig for senere studier, deltakelse i arbeidslivet og som samfunnsborger generelt. Da er det skremmende at nivået i Norge på langt nær er så høyt som det burde være, og de største taperne er guttene.

Alle vet at det å kunne lese er viktig. Alle vet at å stimulere til leselyst og gi en god leseopplæring er avgjørende for å sørge for gode lese- og skrivekunnskaper. En ser store forskjeller på gutter og jenter i skolen på dette området og forskjellene er økende. Er det fordi gutter bare er dårligere på å lese?

Nei - dette kommer av for dårlig kunnskaper om kjønnsmessige forskjeller i læringen og en undervisning som i for høy grad er tilpasset jentene. Samtidig kan en se av lesestoffet at mye av det er mer egnet til å vekke leselyst hos jentene enn guttene. Dette må vi endre. Vi har ikke råd til at halvparten av befolkningen sakker så akterut i leseferdigheter.

Ansvar for en god opplæring og undervisning ligger i skolen. Dessverre er det ikke alle som får god nok oppfølging her. Da er det viktig at også foreldre bidrar til å øke leselyst- og ferdigheter hos barna. Selv var jeg ekstremt heldig. Jeg har en mor som har tapetsert ene veggen i stua med bøker, og gikk således foran som et godt eksempel. Jeg har en far som abonnerte (og gjør det enda :P ) på Donald Duck som jeg kunne lese og bla i fra tidlig alder. Samtidig prioriterte mine foreldre å bruke tid på å lære meg å lese lenge før jeg begynte på skolen.

Mange barn opplever det å lære å lese som tungt og krevende, vi må gjøre det lysbetont! Det er mye foreldre kan gjøre for å vekke leselyst. En trenger ikke fylle stua med tunge litterære verker og Snorresagaen, en trenger ikke sitte timesvis med barna hver dag for å pugge gloser, verb og bøyinger. Men gå foran som et godt eksempel, les litt selv, ha litt bøker liggende, bruk gjerne tegneserier (Donald er kjent for å ha godt språk) og andre tekster for å vekke leselyst, inspirer og motiver til å lese. Vis gleden av å lese, fremfor å gjør det til noe som oppleves tungt og vanskelig.

Vi trenger barn, gutter og jenter, som kan lese og skrive også i fremtiden.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted