RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Mette Hanekamhaug

Møte med BIS

I dag har jeg hatt et spennende og informativt møte med to representanter fra BIS, studentforeningen til BI, nemlig fagansvarlig og studentpolitisk talsmann(kvinne).

BI har et svært godt faglig tilbud over store deler av landet, og er blant få i UH-sektoren som tilbyr utdanninger innen blant annet PR og kommunikasjon, markedsføring, aksjemegler, eiendomsmegler osv. Således er skolen et særdeles godt supplement til de offentlige utdanningsinstitusjonene.

Noe av utfordringen for studentene ved BI er skolepengene. Prisen på de ulike linjene varierer, men felles for alle er at de representerer en vesentlig kostnad for de som velger å ta utdanningen sin her. Jeg er ikke mot at skoler skal få lov til å ta skolepenger, da folk faktisk må få mulighet til å investere i sin egen utdanning og fremtid. Men jeg deler BIS sitt syn på deres følgende viktige kampsaker:

1. økt studielån, det må bli slutt på at studenter lever under fattigdomsgrensen.

2. Stipendandelen må økes til 50%

3. Skolepengene skal implementeres i studielånet, og således også gis grunnlag til omgjøring til stipend.

Samtidig synes jeg det er viktig å få bukt med fordommene knyttet til BI og deres studenter. Flere er nemlig av den oppfatning av at siden dette er en privat eid skole så er det kun "de rike" som går der, og at det er studenter med "pappa betaler"-holdning. Dette er faktisk det motsatte av realiteten. En gjennomgang av demografien til studentmassen viste faktisk at studentene ved Blindern i Oslo kom fra familier med høyere "sosial status" og med høyere gjennomsnittsinntekt enn de som gikk på BI. Med dette som bakgrunn kan en faktisk dra det motsatt og kanskje trekke slutningen om at de elevene som går på BI er av svakere økonomisk bakgrunn, men med desto større vilje til å satse på og investere i egen utdanning og fremtid.

En annen oppfatning er at studentene på BI er "faglig dårligere" enn de på andre utdanningsinstitusjoner. Dette fordi få av linjene krever et gitt karaktersnitt for å komme inn. Dette mener jeg er feil!  For ja, de aller fleste kommer inn på 1. året. Slik blir de gitt en sjanse til å stå på og vise at de duger. Til gjengjeld er 1.året på BI veldig tøft, det er mange fag en skal sette seg inn i og mestre, strykprosenten er høy og kravene høye for å kunne gå videre. Således må jeg si jeg støtter denne holdningen, der mange får en sjanse, men må jobbe knallhardt for å utnytte seg av denne.

Jeg fikk et svært godt inntrykk av BIS som studentorganisasjon og de representantene de har i sentralstyret. Ser derfor frem til et videre samarbeid med disse, og håper de for fremtiden vil bli flinkere til å lobbe inn mot oss Stortingspolitikere. Det er på tide at også deres stemme blir hørt under høringer rundt budsjett- eller studentpolitiskerelaterte saker i Stortinget.