*Nettavisen* Nyheter.

Nei til statlig bestemt leggetid!

Regjeringen er stadig på jakt etter nye måter å detaljstyre folks hverdag på.

Det er ikke grenser for regjeringens utrolige kreativitet. Ikke når det kommer til å utforme gode, solide løsninger for et effektivt samfunn, men når det kommer til å finne på nye måter å styre folks liv og "valgmuligheter" på. Det være seg gjennom trille-barnevogn-grupper for menn, tvungen fødselspermisjon, tvungen sidemålsundervisning, og nå - fastsettelse av en statlig leggetid.

Bjarne Håkon Hansen var i sin tid svært positiv til å innskrenke skjenketidene til klokken to, ettersom "det er jo da de aller fleste normale mennesker er slitne og vil hjem og legge seg uansett". Han om det.

å tvinge samtlige privateide utesteder å stoppe alkoholservering klokken 2 er ikke noe som vil føre til mindre bråk og vold - heller tvert imot! København har ubegrenset skjenketid, men likevel mindre vold, bråk OG overfallsvoldtekter enn Oslo. Hvor er da logikken i at kortere skjenketid vil hjelpe på disse problemene? Dette vitner heller om en ansvarsfraskrivelse. Regjeringen nekter å ta inn over seg at ressurssituasjonen til politiet er for dårlig, og skylder heller på at folk er ute "for lenge".

Ved å innskrenke skjenketidene vil flere være ute til "makstiden" regjeringen setter, og dermed vil flere dra fra utestedene samtidig. Masse mennesker vil strømme ut av utestedene kl to på natta, noe som fører til lengre køer til taxien hjem, trengsel i gatene og enda lengre kebabkø. Dette vil kunne generere mer bråk - ikke mindre!

Samtidig vil en slik innskrenking sannsynligvis øke forekomsten av nachspiel. Vi vet at de aller aller fleste voldtektene i dette landet begås hjemme, mellom bekjente/venner og på nachspiel. Dette vil forverre den allerede ikke helt forsvarlige drikkekulturen her til lands (drikke seg mest mulig dritings på vors slik at en slipper å kjøpe dyr øl ute, for så å fortsette drikkegildet på nach). Tiden tilbrakt på utested med proffe vakter og sosial kontroll blir mindre, og byttes ut med enda mer smuglersprit/hjemmebrent, flere hjemmefester og mindre kontroll.

Det er sikkert med de beste intensjoner regjeringen ønsker statlige leggetider. Men ordtaket "det er tanken som teller" gjelder ikke bestandig i politikken, og den naive formyndermentaliteten regjeringen gang på gang utviser er dessverre en trussel mot utelivet, en radikal inngripen i eiendomsretten og en trussel mot tryggheten til alle som faktisk synes det er litt ålreit å ta seg en øl etter klokken to lørdagsnatta.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.