*Nettavisen* Nyheter.

Regjeringen lokker ungdom ut i trygd

Kampen mot frafall i den videregående skolen er utrolig viktig. Da er det direkte tragisk at regjeringen velger å økonomisk belønne de som faller fra.
I dag var jeg i debatt om individstøtten en kan få gjennom NAV(ca 31minutt inn i sendingen). Dette er en kontantutbetaling på 6000 kroner som går til de som dropper ut av skolen og ikke er i arbeid.
Ungdom i skolen kan få borteboerstipend eller behovsprøvd stipend, men ingen av disse er i nærheten av dette beløpet. Det såkalte gratis-prinsippet som skal gjelde i videregående opplæring er ikke realiteten, da flere av de som går på yrkesfag selv må betale for det utstyret som kreves. å da økonomisk belønne og lokke 16-åringer til å slutte på skolen er totalt tåpelig.
Både elever og lærere reagerer på de signaleffektene av denne "støtten", og interne krefter i NAV er også mot denne. "Støtten" lokker effektivt de som allerede er skoletrøtte eller sliter med å fullføre utdanningen til å gi opp. Jeg nekter å godta at regjeringen velger å gi opp disse ungdommene, gi opp de som strever med å fullføre vgs eller få seg jobb.
Vi må heller bruke disse ressursene på å tilrettelegge skoleløpet bedre! Vi må bedre mulighetene til å kombinere skoledagen med mer praksis og arbeidserfaring, ha fleksible eksamensordninger og styrke praksisbrevordningen.
Det er forkastelig å bruke skattepenger på å passivisere skoletrett ungdom ved å betale dem for å ligge på sofaen, spille play station og spise pizza. Det offentlige skal ikke ta valgene for oss, men det burde i alle fall gjøre de kloke valgene lette å ta! Vi vet at statistikkene er dårlige når det kommer til å få folk bort fra tiltak og tilbake til arbeidslivet, og denne tidlige klientifiseringen av ungdom er et kvantesprang i feil retning!
Ordningen må opphøre så fort som mulig. Først og fremst for ungdommens skyld - skolertrett ungdom skal AKTIVISERES, ikke PASSIVISERES.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag