RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Mette Hanekamhaug

Sosialistporno

Skattelistene ble i natt offentliggjort. En liste kun ment for å tilfredsstille folks stadig forsterkede kikkermentalitet og ønske om innsyn i andres private sfære.

Respekten for enkeltmennesket og privatlivets fred blir stadig mindre. Både fra regjeringens side og i samfunnet generelt. Grensen for hvilken informasjon vi forlanger å vite om andre flyttes stadig. Forsiden på tabloidene som for ti år siden var "NN trives med ny kjæreste", må nå inneholde om de foretrekker kjøttkaker eller fiskepinner, mannens forhold til svigermor og seksuelle preferanser.

Offentliggjøringen av skattelistene er en av flere oppståtte tiltak for å tilfredsstille folkets påståtte behov for innsyn i og kunnskap om andres liv. Argumentene fra sosialistene er at alle skal vite "hvor mye hver enkelt bidrar til fellesskapet". Lurer på om de hadde brukt samme argumentasjon om det kom forslag om å offentliggjøre "hvor mye hver enkelt mottar fra fellesskapet" gjennom sosiale stønader også.

Samtidig er det for meg et paradoks at regjeringen er så ivrig etter å publisere disse listene. I hele skolesektoren er de mot åpenhet; de er mot at elevene skal kunne få måle seg opp mot kompetansemålene i barneskolen gjennom karakterer og de er mot at foreldrene skal kunne se hvordan skolen deres barn går på er i forhold til andre skoler. Men en statlig rangering av befolkningen etter hvor mye penger de har - ja det er viktig!