Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Jan Bøhler

Familien fortjener varm støtte og anerkjennelse

Familien og politiet fortjener mye anerkjennelse for å ikke ha betalt ut løsepenger.
Anne-Elisabeth Falkevik Hagen har vært forsvunnet siden 31. oktober 2018. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Anne-Elisabeth Falkevik Hagen har vært forsvunnet siden 31. oktober 2018. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Når en kvinne som lever et vanlig utadvendt liv i et godt bomiljø utsettes for noe slikt, kommer saken nært innpå oss alle. Det er vanskelig å ta inn over seg hvilke sjokk og belastninger familien må ha vært utsatt for i de ti ukene siden Anne-Elisabeth forsvant, og jeg håper de opplever den varme støtten som nå strømmer mot dem fra hele samfunnet.

I den omfattende oppfølgingen vi ser fra politiets og medias side begynner det å dukke opp flere viktige spørsmål. Det letes etter modus-kandidater og kriminelle nettverk internasjonalt som har vist at de kan begå denne typen kriminalitet.

Vi har lenge sett slike saker rundt omkring i verden i så forskjellige land som f eks Sverige, Ukraina, India og Sør Afrika, og har vært bekymret for om det ville spre seg til rike Norge med vår åpne og ganske ubeskyttede levemåte. TV2 hadde i morges et interessant intervju med forsker Martin Ewi ved Institutt for sikkerhetsstudier i Pretoria i Sør Afrika. Der har de i flere år opplevd mange slike kidnappinger av rike mennesker med krav om store løsepenger.

Vi bør merke oss at Ewi sa at «Disse personene vet nøyaktig hva de vil. De vet at det er raske penger som det er enkelt å få tak i, dersom de ikke gir seg, og dersom de har den rette strategien på plass. Jeg tror denne norske saken er lik. Jeg tror at løsepenger må betales, for at personen skal bli sluppet fri.» Han fortalte også om enorme beløp som er utbetalt i Sør Afrika, og vi fikk inntrykk av at sakene der stort sett blir løst med utbetaling.

Problemet med dette er at når kriminelle opplever at slike kidnappinger lønner seg kraftig, vil det spre seg mer og mer både i Sør Afrika og i andre land. Bare i fjor fortalte Ewi at det hadde vært 18 kjente slike kidnappinger i Sør Afrika.

Jeg understreker «kjente» for når kidnapperne truer med å drepe ofrene hvis familien går til politiet og media, vil det jo i alle land kunne være saker som har blitt løst i det stille. Det virket faktisk på forskeren som å utbetale løsepenger nærmest er den vanlige anerkjente framgangsmåte i Sør Afrika. Det er høyst forståelig og menneskelig at de gjør alt for å redde ofrene. Men de kan dermed også gi de kriminelle blod på tann så det blir mange flere som rammes - og dette kan bli en internasjonal trend vi mister kontroll over.

Her i Norge har som kjent politiet og familien valgt å gå motsatt vei og ikke utbetale løsepenger. De fortjener mye anerkjennelse for denne svært vanskelige beslutningen. Deres fremste hensyn er åpenbart hvordan de best kan oppklare saken og finne Anne Elisabeth. Men ved denne tilnærmingen forebygger de også at Norge skal bli et mål for kriminelle som spesialiserer seg på kidnapping av rike mennesker med krav om løsepenger. Vi må unngå at dette blir en enkel måte å skaffe seg store raske penger på, som flere kriminelle grupper også i vår del av verden kan bli fristet til å begynne med.

La oss håpe at det heller blir stående igjen at denne typen kriminalitet ikke er noe å prøve seg på i Norge. Men framfor alt må vi støtte familiens avgjørelser og ha stor respekt for at de vil måtte gjøre veldig vanskelige avveininger under veis.

En annet viktig side ved den internasjonale trenden med kidnappinger, er at det kreves løsepenger i former for kryptovaluta som ikke kan spores.

De fleste av oss har vel bare hørt om bitcoin som har mer forsvarlige åpne løsninger. Men det fins flere mindre kjente kryptovalutaer hvor både avsender, beløp og mottaker er krypterte, og hvor selv de som står bak valutaen ikke kan finne ut dette. En av disse er Monero som skal være brukt i saken på Fjellhamar, hvor kidnapperne visstnok krever 9 millioner euro utbetalt i Monero.

Grunnen til at ikke sporbar kryptovaluta brukes i løsepenge-kravet i denne og andre internasjonale saker, er åpenbart at de kriminelle lettere skal slippe unna. Det kan sikkert spekuleres mye fra de som vet mer enn meg om hvorvidt Monero vil kunne brukes i praksis. Men vi skal ikke se bort i fra at det her som i andre saker internasjonalt fins aktører som vet hva de driver med.

Uansett vil bruk av ulike former for ikke sporbar kryptovaluta, hvor Monero bare er en av dem, kunne undergrave hele vår kamp mot hvitvasking og økonomisk motivert kriminalitet, enten det er kidnappinger eller annet.

Vi kan ikke bare slå ut med armene å si at dette er det altfor vanskelig å gjøre noe med. Hvis alle nasjonale og internasjonale banksystemer og andre finansaktører nekter å veksle ikke sporbare kryptovalutaer som Monero, vil disse før eller senere miste sin verdi - eller gjøre endringer slik bitcoin har gjort.

Hvis alle aktører innenfor IT-bransjen også stiller krav om sporbarhet etter internasjonale regler når kryptovaluta oppbevares og utvikles, vil det også skape endring. Dette bør alle land som ikke vil la det være lett å skjule kriminelle penger, gå sammen om.

Det fins allerede internasjonalt samarbeid mot hvitvasking hvor Norge spiller en aktiv rolle, og hvor også arbeidet mot ikke sporbar kryptovaluta hører naturlig hjemme.

På onsdag stiller jeg derfor følgende spørsmål til finansminister Siv Jensen i Stortinget: I den alvorlige kidnappingssaken på Lørenskog har de antatte kidnapperne stilt et stort pengekrav i kryptovalutaen Monero.

Den er iboende kryptert og sikret og skjuler hvilke summer som sendes og til hvem. Selv ikke Monero kan finne det ut. Det er dermed stor fare for at kriminelle vil bruke slike kryptovalutaer til hvitvasking og skjuling av kriminalitet. Hvilke initiativer kan og vil regjeringen ta nasjonalt og internasjonalt for å regulere bruk av kryptovaluta og hindre at den brukes til å skjule kriminalitet?

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).