Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Jan Bøhler

Frp åpner for nikab i skolegården - hvem ville trodd det?

Jeg lurer på om det finnes noen som er så innbitte Frp-velgere at de svelger denne forklaringen.
Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde. Foto: Ryan Remiorz (Pa Photos)

Det var utrolig å høre hvordan Frp i Stortinget her om dagen gikk hardt imot vårt forslag om at forbudet mot nikab og ansiktsdekkende plagg skal gjelde på hele skolens område og tilsvarende på alle utdanningsinstitusjoner. Altså ikke bare inne i klasserommet eller undervisningslokalet, slik regjeringspartiene ville. Frp begrunnet det med at de mener det er vanskelig å definere skolens område.

Jeg lurer på om det finnes noen som er så innbitte Frp-velgere at de svelger denne forklaringen. De aller fleste steder i landet er det slettes ikke vanskelig å vite hva som er skolebygg og skolegårder. Men det syns altså Frp på Stortinget og de ville derfor skyve ballen videre til hver kommune. Stikk i strid med det som var hensikten med hele saken, nemlig å få nasjonale regler så alle skulle vite hva de har å holde seg til, og vi kunne slippe lokal strid om dette på hver skole og i hver kommune når det måtte dukke opp noen med nikab eller ligndende.

Hvem ville trodd at vi skulle få denne debatten med Frp av alle? Når de egentlig er for totalforbud mot ansiktsdekkende plagg på offentlig sted, burde det være en selvfølge å stemme for forbud på hele skolens område og tilsvarende. Men det gjorde de altså ikke. Nå sitter de igjen med ansvaret for at eventuelle elever som bruker nikab kun må henge den fra seg akkurat når de er inne i klasserommet, men ellers kan gå med den når de ferdes rundt i skolemiljøet - i skolegården, korridorer, kantine, osv. Tilsvarende vil gjelde på alle utdanningsinstitusjoner.

Vi mener dette blir et altfor snevert forbud fordi læringsmiljøet på skolen består av mye mer enn når elevene sitter ved pulten. Det er like viktig å se hverandres ansikter og ha god kontakt og kommunikasjon når elevene er sammen i hele det åpne skolelandskapet som moderne skoler er. Elevene diskuterer, jobber, opplever, blir kjent, leker, har møter og løser oppgaver sammen rundt på skolen utenom klasserommet. Når vi vil at de skal kunne se hverandres ansikter for å få best mulig kontakt og kommunikasjon, må det selvsagt gjelde hele læringsmiljøet.

Istedenfor å angripe Ap burde Frp i det minste være ærlige nok til å si at de måtte bøye seg for regjeringspartner Venstre. Sammen med oss kunne de skapt et stort flertall for det forslaget daværende H-FrP-regjering sendte ut på høring i 2017. Det var en bestilling fra Stortinget etter forslag fra Ap høsten 2016, og det vi foreslo i denne uka var i all hovedsak det samme som regjeringens høringsforslag i 2017.

Frp stemte altså mot sitt eget forslag fra i fjor, og lot et 4 prosent-parti bestemme i denne viktige prinsippsaken for dem. Når man biter seg i halen, bør man i hvert fall merke det. Det virket det ikke som Frp gjorde i Stortinget på tirsdag. Vi hørte til og med Siv Jensen ikke sjenere seg for å skryte av dette i en video her på Nettavisen. Det tyder ikke bra for fortsettelsen.

Jan Bøhler, justiskomiteen på Stortinget

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).