RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Jan Bøhler
Sist oppdatert:

Islamistene må ikke vinne fram

Det er meget urovekkende at islamistene kan snu Pakistan på hodet for å kreve dødsstraff mot en kvinne fordi hun er kristen.
 
 

Tidligere i uka frikjente Høyesterett i Pakistan kvinnen Asia Bibi fra dødsstraffen hun i 2009 ble dømt til fordi hun sa imot muslimer som mente hun som kristen gjorde vannet i den lokale brønnen urent. I ni år har hun hatt den forferdelige belastningen å sitte i fengsel å vente på at dødsstraffen skulle iverksettes. Men i Pakistan er det ikke medlidenhet med hva hun har gått igjennom vi nå ser. Derimot har islamistene i bevegelsen TLP i tre dager mobilisert til voldsomme protester landet rundt så veier og skoler er stengt, mens de truer med å drepe dommere i Høyesterett og oppfordrer til mytteri i hæren.

Den modige advokaten Saif-ul-Mulook (bildet) som forsvarte Asia Bibi sier at han svever i livsfare, og at han ikke har noen beskyttelse. Tidligere har guvernøren i Punjab, Salman Taseer, blitt drept av en islamist for å støtte Bibi. Da drapsmannen ble dømt var Saif-ul-Mulook aktor, så han vet godt hva han risikerer. Han sier rett ut til media at han ikke har noen sikkerhet, og at enhver vil kunne drepe han. 

Pakistanske media melder nå også at Asia Bibi må smugles ut av landet for å kunne overleve, og at det er stor fare for attentater mot henne. Til og med Imran Khans nyvalgte regjering trues fordi den ikke har stoppet frifinnelsen av Asia Bibi. Demonstrantene brenner bilder av statsminister Khan, og de sier de vil fortsette å aksjonere framover 

Det sier veldig mye om den ekstreme islamistbevegelsen TLP at de er i stand til å gjøre alt dette for å få en kristen kvinne som hentet vann drept. Det er toppen av intoleranse, og det er meget urovekkende for Pakistans framtid å se hvor mange tilhengere de er i stand til å mobilisere. Det handler til og med ikke om det som det burde gjøre - å oppheve landets barbariske lov om dødsstraff for blasfemi - men kun om at Høyesterett ikke godtok grunnlaget for å få Asia Bibi dømt til døden.

Denne situasjonen angår alle oss i verden som er opptatt av å stå opp for ytrings- og religionsfrihet og menneskerettigheter. Jeg har mange liberale humane muslimske venner i Norge som følger med og bekymrer seg. Men det er dessverre også noen islamister her i landet som støtter TLP-bevegelsens krav om at dødsdommen mot Asia Bibi må opprettholdes. Vi så det også tidligere da imamen i en av de største moskeene i Oslo dro til Pakistan og støttet at guvernøren som viste sympati med Bibi ble drept. 

Jeg håper og tror at humane muslimer i Norge vil vise at de forstår hvor alvorlig denne saken er - og være med å si ifra at Asia Bibi, advokaten hennes Saif-ul-Mulook og dommerne i Høyesterett må få full støtte og beskyttelse. Dette er en sak av så stor internasjonal betydning og interesse at også norske utenriksmyndigheter bør følge med og vurdere hva vi kan bidra med.

Ny utvikling i Asia Bibi-saken:

Først så det ut som den nye Imran Khan-regjeringen ville stå imot islamistene i TLP, men nå har den dessverre inngått en avtale med dem for å få slutt på de kraftige opptøyene. Den går ut på at Asia Bibi er ilagt reiseforbud ut av landet, og at regjeringen ikke motsetter seg at saken tas opp igjen i Høyesterett av de som vil opprettholde dødsstraffen mot henne. Samtidig skal alle de som har begått grov vold, hærverk og plyndring under opptøyene få straffefrihet.

Dette viser hvor farlig sterkt islamistene står i Pakistan nå, og det er meget alvorlig at også den nyvalgte Khan-regjeringen gir etter for dem. Resultatet er at Asia Bibi og hennes familie nå er nesten fritt vilt, og forsøker å gjemme seg på skjulte adresser. Hvis det internasjonale samfunnet vil vise at det har vilje til å reagere på grove brudd på menneskerettigheter, haster det å ta kraftig affære. Det vil være en enorm skam om islamistene skulle lykkes i jakten på henne.