RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Jan Bøhler

Kurderne fortjener bedre!

 


Det føltes viktig og riktig for meg å stille opp og tale under en stor markering kurderne hadde i Oslo fredag kveld. For de som ikke har flyktet når halshuggerne i IS rykker inn - men fører en kamp på liv og død som er avgjørende for hele verdenssamfunnet, er de kurdiske styrkene i Nord-Syria (YPG) og i Nord-Irak (Pesjmergaen). Med kvinnelige soldater i spissen har de holdt stand i Kobane, mens hele verden holdt pusten - og de har begynt å presse IS tilba ke i grenseområdene mot Tyrkia og i irakisk Kurdistan.

Da er ikke "belønningen" de fortjener at Tyrkias president setter igang massiv bombing av kurdiske områder. (Han sier at de også skal bombe IS, men det har vi sett lite til.) Isteden må Norge, Nato og EU kreve at fredsavtalen mellom Tyrkia og PKK  siden 2013 gjenopprettes. De kurdiske geriljakrigerne i PKK rettet mot tyrkiske områder, må også bidra, men hovedansvaret hviler på Tyrkia. De må presses til å forstå at det handler om så mye mer enn deres interne strid med kurderne.

Det er avgjørende at alle krefter nå samles om å bekjempe det som er den bestialske hovedfienden - IS, som vil spre frykt og terror i hele verden. Hvis tyrkerne hadde tatt rollen sin som Nato-land og stått opp slik kurderne gjør, ville situasjonen vært en helt annen. Da ville ikke tusener av IS-fremmedkrigere kunne komme reisende gjennom Tyrkia til IS-områdene. Vi må trappe opp støtten til kurderne framover - og særlig sørge for humanitær hjelp til krigsherjede og lidende Kobane, som langt på vei er blokkert av Tyrkia. Den store faren er at splittelsen og striden som bombingen av kurderne skaper, kan føre til at terroristene i IS kan rykke fram igjen. Det må ikke få skje!