*Nettavisen* Nyheter.

Stadig dårligere bortforklaringer fra Frp

Nå er det renholdernes skyld:

- Frp som skryter av at de vil ha totalforbud mot ansiktsdekkende plagg på offentlig sted i hvert fall burde stemme for det i skolegårder og tilsvarende. Foto: Illustrasjonsfoto: Paul Weaver, Nettavisen

Tror noen, selv i Frp, at det er tenkelig at det kan gå så mange renholdere rundt i skolegården i nikab at det vil forstyrre et forbud for elever og lærere?

12.06.18 09:29

Frp fortsetter å finne på alle mulige bortforklaringer på hvorfor de ikke ville forby nikab og ansiktsdekkende plagg i hele skolens område og tilsvarende for alle utdanningsinstitusjoner, men bare inne i klasserommet.

Nå forklarer Roy Steffensen at det er fordi det kan være vanskelig å skille mellom elever og renholdere og besøkende i skolegården, jf. Nettavisen i går. Men tror noen, selv i Frp, at det er tenkelig at det kan gå så mange renholdere rundt i skolegården i nikab at det vil forstyrre et forbud for elever og lærere? Det begynner å bli virkelig vanskelig å ta argumentene deres på alvor.

Helt siden Den Europeiske Menneskerettighetsdomstolen i 2014 avsa dom om at det ikke er i strid med menneskerettighetene å innføre forbud mot ansiktsdekkende plagg, har jeg tatt opp på Stortinget at vi bør innføre et forbud i skoler og utdanning. Denne fortida løper jeg slettes ikke fra. Tvert imot. Men Frp i regjering gikk imot et slikt forbud , så sent som i et svarbrev fra statsråd Listhaug på spørsmål fra meg av 6/9 2016. Der pekte hun blant annet på at det er et lite problem.

Derfor fremmet Ap et forslag om et slikt forbud mot nikab og ansiktsdekkende plagg i skoler, høyskoler, universiteter og all utdanning på Stortinget i november 2016, og det ble vedtatt å pålegge regjeringen å legge fram en sak om dette. Følgelig sendte H-Frp-regjeringen ut et lovforslag på høring i 2017 som i hovedsak er helt likt det Ap fremmet Stortinget i forrige uke. Vi har faktisk bare kopiert paragrafene hvor det var lagt opp til forbud på hele skolens område og tilsvarende i all utdanning.

Problemet er at da vi fremmet dette lovforslaget som var til forveksling likt H-Frp-regjeringens opprinnelige, så stemte Frp imot det, og ville bare ha forbud inne i klasserommet eller undervisningslokalet. Istedenfor å innrømme at de er presset av sin nye partner i regjeringen, Venstre, til å godta et så snevert og pinglete forbud, fortsetter de å finne på kreative forklaringer som den siste om renholdere.

Vårt poeng er bare at Frp som skryter av at de vil ha totalforbud mot ansiktsdekkende plagg på offentlig sted i hvert fall burde stemme for det i skolegårder og tilsvarende. De har ikke flyttet regjeringen en centimeter i riktig retning i denne saken. Tvert imot er forslaget blitt mye mer innskrenket enn det de hadde stort flertall for sammen med Ap, hvis de hadde fulgt opp høringen fra 2017.

Når man har en dårlig sak er det en vanlig strategi å snakke om noe annet. Jeg skjønner godt at Frp heller ønsker seg en generell debatt om totalforbud mot niqab osv. Men det blir bare en lett gjennomskuelig avledningsmanøver når de i den konkrete saken dette gjelder har gått i motsatt retning og innsnevret forbudet kraftig. Det er forskjell på hva man gjerne prater om og hva man faktisk gjør. Og det er praksis som teller.

Jan Bøhler, stortingsrepresentant fra Groruddalen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.