Gå til sidens hovedinnhold

Vi trenger forbud mot macheter

I dag er det altfor enkelt å kjøpe seg en machete i sportsforretninger og i nettbutikker.

Av Jan Bøhler, medlem av Justiskomiteen på Stortinget

Tirsdag ettermiddag ringte en ungdom i Oslo jeg kjenner og fortalte om et dramatisk og alvorlig angrep med machete han var blitt utsatt for. I helga var det også ran med machete på Grønland, og bare siste året har det vært ni hundre anmeldelser av trusler med kniv hvor fryktinngytende macheter ofte brukes.

Dette er bare toppen av isfjellet, fordi det ligger i sakens natur at mange ikke tør å anmelde, eller er i gjengmiljøer hvor de hevner seg selv. Politiet som jobber på gata forteller da også at de kan beslaglegge flere kniver og macheter pr vakt, og sjefen for Enhet Sentrum i Oslo politidistrikt, Tore Soldahl, sa i NRK-nyhetene i morges at machete er veldig vanlig i enkelte miljøer.

Hva kan gjøres?

Det er i dag altfor enkelt å kjøpe seg en machete i sportsforretninger og i nettbutikker i Norge til en pris mellom 300 - 1000 kr. Det gjør at macheter florerer i utsatte ungdomsmiljøer og brukes til å spre frykt og utføre vold og hevn. I våpenlovforskriftens paragraf 9 er det oppført en del kniver som det ikke er lov å kjøpe eller inneha i Norge, fordi de ikke har «aktverdige formål» eller er en del av tradisjonen i norsk friluftsliv, håndverk eller landbruk. Blant disse knivene som er forbudt i Norge er f eks karambit-kniver, som er en krum kniv som er adskillig mindre enn macheten, se bilder av begge nedenfor.


Jeg mener rett og slett at macheter må føyes til oppramsingen av kniver som ikke kan kjøpes lovlig i Norge i våpenlovforskriftens paragraf 9. Det samme har politiet gått inn for, senest i NRK i dag. Det har vært bred politisk enighet om at vi må gjøre mer for å stoppe den økte volden i ungdomskriminelle miljøer. Jeg trodde da at noe av det enkleste vi kunne gjøre var å hindre at de så lett kan kjøpe seg macheter. Men den gang ei.

I Dagsnytt 18 tirsdag var jeg i debatt med FrP, som fordi det fins lauvkniver, ryddekniver, mm i norsk landbruk og endog hagesakser som også kan være farlige, ikke vil forby macheter. Men det er ikke slike landbruksredskaper de ungdoms- og gjengkriminelle kjenner til og skaffer seg. Det er macheter. Så hvorfor ikke være med å ta et første skritt som kan begrense utbredelsen av de farligste knivene?

De lever i en annen verden og skjønner ikke hva de snakker om, sa den unge gutten som ringte meg i dag om de som ikke vil forby machete. Hadde han hørt landbruksargumentet til FrP i Dagsnytt 18, tror jeg han ville blitt enda mer fortvilet. Jeg skulle ønske de kunne være mer opptatt av å samarbeide om trygghet, istedenfor på død og liv å skulle konstruere motargumenter, når initiativet kommer fra en i et annet parti. Det blir bare trist.

Kommentarer til denne saken