*Nettavisen* Nyheter.

Den store, glemte krisen

I Jemen har terror og krig resultert i en av verdens største, glemte humanitære kriser. Nå går lidelsene fra vondt til verre.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Konflikten i Jemen gjør at millioner trenger humanitær hjelp. Foto: Flyktninghjelpen/Nashon Tado


Jemen er et av de mest utfordrende landene Flyktninghjelpen arbeider i. Vold, terror og ekstrem usikkerhet møtes med manglende bevilgninger fra giverland og permanent mangel på politisk stabilitet.

Den humanitære krisen i Jemen har lenge vært en av de største og mest alvorlige i verden, også før den siste tids opptrapping av konflikten i landet. Den har også vært en av de mest oversette. Når landet omtales i media handler det som regel om politiske uro, interne konflikter, kampen mot terror og piratvirksomheten i Adenbukta.

At den humanitære situasjonen i Jemen er blant de verste i verden, får lite oppmerksomhet og nødhjelpsfinansiering.

Derfor har Jemen i mange år ligget på Flyktninghjelpens årlige liste over verdens ti mest neglisjerte fluktkriser.

Rundt 16 millioner mennesker har behov for nødhjelp i Jemen. Over 10 millioner jemenitter lider av matmangel. Av disse er 847 000 underernærte barn. Ti millioner har ikke tilgang til trygge vann- og sanitærsystemer, og 13 millioner mangler gode helsetjenester. I følge FN er 335 000 mennesker internt fordrevet i Jemen. Landet mottar også et stort antall flyktninger fra andre land. I fjor kom det over 90 000 flyktninger og migranter fra Afrikas Horn til Jemen, de fleste fra Etiopia og Somalia.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Elever i en time i kjolesøm i Alkood i Jemen. Undervisningen er en del av Flyktninghjelpens yrkesopplæringsprogram. Foto: Flyktninghjelpen/Zakaria Ahmed.

Mange tiår med underutvikling, dårlig styresett, miljøproblemer, demografisk press, politisk ustabilitet og alvorlige konflikter har ført til en dramatisk opptrapping i den politiske krisen og konfliktsituasjonen det siste året. Dette vil medføre at enda flere mennesker mister sitt livsgrunnlag og trenger humanitær hjelp i Jemen.

Som en konsekvens av den siste uroen har en rekke land stengt sine ambassader og evakuert ansatte fra hovedstaden Sanaa, blant dem USA, Storbritannia, Frankrike, Saudi-Arabia og Tyrkia.

Hverken Flyktninghjelpen, FN eller andre humanitære organisasjoner har evakuert sine ansatte. Selv om sikkerhetsutfordringer til tider har hindret arbeidet i enkelte områder, har vi i stor grad vært i stand til å fortsette hjelpearbeidet.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Internt fordrevne barn som bor i husly satt opp av Flyktninghjelpen i Yemen. 840 000 barn er akutt underernærte i landet. Foto: FlyktninghjelpenFlyktninghjelpen har vært til stede i Jemen siden 2012 med programmer innen husly, vann og sanitær, utdanning, matsikkerhet og distribusjon av grunnleggende nødhjelpsartikler. Vi har fokus på både krisehjelp og varige løsninger for mennesker som returnerer etter fordrivelse.

Nå rammes både FN, Flyktninghjelpen og andre humanitære organisasjoner av kutt i pengestøtten. Midt i en av de verste periodene i landet på flere år, velger store og betydningsfulle donorer som EU og Storbritannia å redusere sin støtte til Jemen. Våre kollegaer ved Flyktninghjelpens Yemen-kontor forteller at hjelpeorganisasjonene må redusere hjelpevirksomheten. Nødlidende får ikke den hjelpen de faktisk trenger.

Mer krig, terror og lidelse må medføre mer hjelpearbeid, ikke en reduksjon av nødhjelpen til krigsofre.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

En mann har fått kontrakt om rehabilitering av sitt ødelagte hjem med Flyktninghjelpen. Han er en av millioner av mennesker i Jemen som trenger humanitær hjelp. Foto: Flyktninghjelpen.

Annonsebilag