*Nettavisen* Nyheter.

Hva skal vi med Isac Elliot?Klikk på bildet for å forstørre.

 

Popidolet Isac Elliot er blant artistene som stiller opp på Artistgalla på TV2 lørdag. Foto: Ville Juurikkala


Og hva har Isac Elliot, Charter-Hilde, Ole Paus, Magne Hoseth og Geir Lippestad til felles?

Denne forsinkede påskenøtten springer ut av programmet for årets Artistgalla på TV2. Lørdag 26. april er disse fem og en rekke andre artister og kjendiser med på Flyktninghjelpens dugnad for barn på flukt fra krig.

De nevnte kjendisene er ganske forskjellige. De snakker til forskjellige deler av befolkningen. De har lyttere i forskjellige aldergrupper og landsdeler. Og de benytter seg av forskjellige formidlingsformer.

Men, de har det til felles at de alle har et stort engasjement og en tilhørerskare. De har alle noe ved seg som får folk til å lytte. Og Flyktninghjelpen har et viktig budskap: Over 22 millioner barn er på flukt fra krig og konflikt. De har rett på en barndom og en fremtid.

Vi forsøker å gjøre kriser forståelige for det norske folk. Ingen bør kunne slippe unna med å si at de ikke visste om hjelpebehovet i Syria. Eller at de ikke hadde hørt FNs gjentatte advarsler om faren for sultkatastrofe i Sør-Sudan.

Alle bør vite at for mange barn er skolegang i øyeblikket kun en drøm, til tross for at det er så lite penger som skal til for å sikre barn muligheten til å lære og få håp for fremtiden.

Men for at budskapet skal nå fram er det viktig med drahjelp. Vi trenger mennesker som kan være med å formidle budskapet videre. Mange tenåringer er mer opptatt av Isac Elliot enn å høre om vårt arbeid i krig og konflikt, derfor er vi glade for at han låner Flyktninghjelpen sin stemme. Vi er glade for å ha charter-Hilde med på laget. Og Ole Paus. Og vi håper at også du vil være med å dele vårt budskap.

Det er krevende å formidle hvilket helvete barn utsettes for i de verste konfliktområdene i verden i dag. Usikkerheten. Fortvilelsen. Redselen. For alle oss som ikke selv har opplevd noe lignende, er det så godt som umulig å forstå.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Ole Paus er blant artistene som har besøkt Flyktninghjelpen i felt. Du kan se mer fra hans besøk i Nord-Irak på TV2s Artistgalla lørdag. Foto: Ingrid Prestetun, Flyktninghjelpen
Men når Ole Paus fremfører sangen «Ingenting å være redd for» (se musikkvideo her) og vi ser bildene av syriske familier på flukt, kan det være lettere å sette seg inn i lidelsene, enn om vi bare ramser opp all verdens dyster statistikk.

Kunnskap, forståelse og medfølelse er de første og viktige skrittene mot handling.

Bli med på vårens viktigste dugnad. Se TV2s Artistgalla 26. april, lytt til musikk fra flotte artister og lær mer om situasjonen for barn på flukt fra krig.

Og spre gjerne budskapet i sosial medier eller i samtaler i skolegården, i arbeidslunsjen, ved kafébord og familiemiddager.

Takk for hjelpen,

Jan Egeland


Klikk på bildet for å forstørre.

 


Åtte år gamle Mirijam er et av over 4 millioner barn som er tvunget på flukt fra krigen i Syria. Jeg møtte henne i en flyktningleir i Libanon - og du kan se henne på TV2s artistgalla lørdag. Foto: Christian Jepsen, Flyktninghjelpen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.