Gå til sidens hovedinnhold

Kontrastenes jul: Aldri har det vært lettere å gi til de som trenger gaver mest


Det er blitt kuldegrader i flyktningleiren Zaatari i Jordan og Flyktninghjelpen deler ut gassovner. Støtte fra norske givere er viktig for at vi skal å kunne gi best mulig hjelp til barn og vokne på flukt fra borgerkrigen i Syria. Foto: Christian Jepsen, Flyktninghjelpen

Kontrasten kunne ikke vært større til den norske julehandelen. Denne uken var jeg sammen med flere og tusen syriske flyktninger som hver dag står tålmodig i kø i bitende kulde foran Flyktninghjelpens lager i Zaatari flyktningleir i Jordan. Mange stiller seg opp før daggry for å være sikre på å få gassovnene vi deler ut til alle barnefamiliene i leiren som har over 75.000 flyktninger. Når det går mot slutten av dagen brer nervøsiteten seg bakover i den endeløse køen: "Er det nok ovner og nok gassbeholdere til alle?"

Flyktninghjelpens lokalt ansatte er også redde. Snøstormen de siste dagene har forsinket mange av lastebilene og noen leverandører holder ikke sine løfter om å levere i tide. Først ved midnatt kommer de siste livsviktige gassbeholderne fram og familiefedrene kan gå hjem til teltene hvor frysende barn venter - og hjelpearbeiderne kan begynne å forberede neste dags utdelinger.

Landet imot nord

Verden har aldri sett større avstand mellom de mest privilegerte nasjonene, som oss nordmenn, og de fattigste og mest utsatte, som de ni millionene syriske flyktningene og fordrevne. I oktober mottok Flyktninghjelpen en telefon som reflekterte nettopp dette. Den kom fra Odd Nordstoga og Ingebjørg Brattland som ønsket å gi et bidrag til medmennesker på flukt ved å dedikere sangen «Landet imot nord» til Flyktninghjelpen.

Odd og Ingebjørg reagerte på tragedien ved Middelhavsøya Lampedusa i høst hvor over 350 mennesker druknet da de forsøk å seile mot en bedre fremtid i Europa. Den vakre sangen dreier seg nettopp om å være på flukt fra håpløshet mot et land og en framtid med håp.

«Budskapet i «Landet imot nord» er at folk på flukt har akkurat de samme behovene, drømmer og håp som oss selv», sa Odd og Ingebjørg i forbindelse med lanseringen.

«Flyktningers drømmer er våre drømmer. Deres håp er vårt håp. Men vi har fått et mye bedre utgangspunkt for å få drømmer og håp oppfylt her vi bor.»

Forskjellige utgangspunkt

I Aftenposten kunne vi nylig lese om hvordan forbruket og den norske kjøpekraften er firedoblet de siste tre generasjonene. Vi nordmenn planlegger å bruke over 5000 kroner hver på julegaver i år, ifølge en undersøkelse fra TNS Gallup. Samtidig viser statistikken en nedgang i kjøp av julegaver «med mening» gjennom norske hjelpeorganisasjoner - det har kort sagt blitt stadig færre geiter under treet.

Målet med gavene "med mening" er ikke å få de andre gavene under treet til å fremstå som mindre etiske eller meningsfulle. Det er ingen motsetning mellom å bidra til et bedre liv i Syria, Filippinene eller Afghanistan, og samtidig unne seg en god og generøs norsk julefeiring.

Det er i tråd med de beste norske tradisjonene å gi til de med størst behov både ute og hjemme, samtidig som familie og venner gleder seg ved å gi og få gaver fra hverandre. Julen har alltid vært en høytid som har minnet oss på at det er ingen selvfølge at vi er så privilegerte som vi er. Innsamlingene fra hjelpeorganisasjoner og kirker har og bør fortsatt være en sentral del i vår identitet som medmennesker og verdensborgere.

Julehandel

Selv har jeg begynt på julehandelen ved å sikre meg noen eksemplarer av Odd Nordstogas og Ingebjørg Bratlands album. Slik gir jeg en kvalitetsgave til de jeg setter pris på og samtidig hjelper jeg og mottakeren flyktninger, som de syrerne som i dag står i kø for å få utdelt ovner fra Flyktninghjelpen.

Gå gjerne inn på www.gavermedmening.no og finn den perfekte gaven til de som har alt ? og gi samtidig din støtte til mennesker på flukt. Eller sjekk ut en av de andre norske organisasjonenes gaveforslag til jul på deres nettsteder. Det ville være synd dersom den norske juletradisjonen om å gi til de som har minst ble svekket i en tid da vi hadde og forbrukte det tredobbelte av våre besteforeldre.

Jan


Konstrastene er store fra butikk-køene og julehandelen i Norge, til køene med syriske flyktninger som venter på å få utdelt varmeovner i Zaatari flyktningleir i Jordan. Foto: Georg Schaumberger


Flyktninghjelpen har startet utdelingen av 20.000 gassovner til syriske flyktninger i Zaatari i Jordan, slik at de skal være forberedt på vinteren, som er spådd å skulle bli ekstra tøff i år. Foto: Christian Jepsen, FlyktninghjelpenReklame

Strømsjokket: Kun 2,3 % har den billigste avtaletypen