Kvinner frarøves hjem, land og eiendom

 


Palestinske kvinner i Libanon lærer om sine land- og eiendomsrettigheter. Mange steder i verden mangler i praksis mange kvinner disse vesentlige rettighetene. Foto: Christian Jepsen, Flyktninghjelpen

Den internasjonale kvinnedagen 8. mars bør bli mer internasjonal her til lands. Norske kvinner og menn har overskudd til å sloss mer for kvinner som systematisk utsettes for vold og frarøves hjem, land og eiendom i krig, katastrofer og maskuline tyrannier.

Tenk deg, i dag på kvinnedagen, at du ikke er en privilegert kvinne eller mann i Norge. Du er en av de millioner kvinner som både rammes av konflikt og katastrofe og av gamle og hårreisende urettferdige tradisjoner laget av og for menn. Tenk deg at din mann drepes eller bortføres mens du og dine barn er på det mest sårbare. Tenk deg så at dine mannlige slektninger og lokale myndigheter frarøver deg din families bolig, land og eiendom.

I dag lanserer Flyktninghjelpen en rapport som avdekker opprørende overgrep mot hundretusener av kvinner i land som er rammet av konflikt, masseflukt og menns maktovergrep. Våre hjelpearbeidere og jurister har intervjuet og bistått tusener av kvinner fra Afghanistan til Equador, fra Gaza til Sør-Sudan og fra Libanon til Liberia.

FULLSTENDIG RETTSLØSE

Kvinner er ikke blitt mindre rettsløse i krig og kriser i vår tid, til tross for at giverland har investert mer enn 25 milliarder kroner bare i løpet av et år i rettsvesen og «rettferdighetsprogrammer» i konfliktområder og utviklingsland. Rapporten viser at flyktningkvinner i Afghanistan blir kastet ut fra familiens hjem etter skilsmisse. I Gaza mister de husly fordi dette fordeles til familienes mannlige overhoder. I Sør-Sudan nektes tilbakevendte enker landområder de har arvet fordi disse tas av mannlige slektninger og videreselges eller okkuperes ustraffet.

Brutaliteten som rammer kvinner i krig har blitt dokumentert over flere år, men det er først nå vårt juridiske bistandsarbeid har avslørt omfanget av den økonomiske og sosiale diskrimineringen av verdens kanskje mest sårbare kvinner. Når en enslig mor eller enke frarøves bolig, land og eiendomsrettigheter er og blir hun fullstendig forsvarsløs. Verken humanitære hjelpeorganisasjoner eller myndigheter gjør nok for å takle denne massive kjønnsbaserte diskrimineringen.

Kontrasten til vårt fredelige velstandssamfunn kunne ikke vært større: Når konflikt og fordrivelse rammer et samfunn står kvinner overfor en mangedoblet diskriminering: som kvinner, som flyktninger, som fattige og som medlemmer av etniske eller religiøse minoriteter. Dette forverrer deres allerede begrensede tilgang til rettferdighet i sosiale tradisjoner laget av og for menn.

 


-Vår kamp for palestinske flyktningers rettigheter starter med vår kamp for palestinske kvinners rettigheter, sier Ahlam Abou Sahyoun. Foto: Christian Jepsen, Flyktninghjelpen

HJELPEORGANISASJONENE

Vi i hjelpeorganisasjonene må gripe enhver mulighet når konflikter rammer for å bidra til likeverd og rettferdighet. Vi må bruke vår posisjon til å utfordre diskriminerende lover og praksis som undergraver kvinner og jenters rettigheter og samtidig effektiviteten av humanitær hjelp.

Flyktninghjelpens rapport avslører blant annet at hjelpeorganisasjoner kan være med på å opprettholde diskrimineringen ved å omgå tradisjonelle eller religiøse autoriteter. Kvinnene vi intervjuet søkte ofte rettferdighet gjennom lokale religiøse eller kulturelle ledere fordi disse ofte er det eneste tilgjengelige alternativet.

"Hvis ikke vi selv kjemper for våre rettigheter, vil ingen gjøre det for oss," sier Safiya Khalil, en palestinsk flyktningkvinne som bor i en uformell bosetting i Sør-Libanon. Flyktninghjelpens libanesiske jurister vil nå gi henne rettshjelp. Slik kan vi hjelpe henne å hjelpe seg selv ut av den ekstreme sårbarheten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.