Nå dreper også kulden i Syria

 

Snøværet utgjør en ny trussel for syrere og irakere på flukt. Foto: Flyktninghjelpen

Det er som om alle de bibelske landeplagene faller på Syrias krigstrette folk. Snø og kulde utgjør nå en ny trussel for syrere på flukt. Allerede har mangel på tilstrekkelig hjelp kostet mange mennesker livet. Noe er fundamentalt galt når flyktningbarn dør av kulde fordi omverden ikke gir nok nødhjelp.

Snøstorm, regn og vind har på nyåret rammet store deler av Syria, Irak, Jordan og Libanon - og gjort situasjonen enda tøffere for millioner av syriske og irakiske fordrevne. Flyktninger har vasset i snø til knes. Et hvitt teppe har dekket flyktningleirene. Telt har falt sammen under snømassene.

De fordrevne er ekstra sårbare for kulde. Mange av dem har ikke et skikkelig sted å bo, de mangler vinterklær, ovner, brensel og tilgang på medisinsk hjelp.

Tre syrere, blant dem et barn, ble funnet døde i Sør-Libanon forrige uke. Vi vet at minst 11 mennesker, hvorav syv barn, har omkommet av kulde inne i Syria. De reelle tallene er sannsynligvis betydelig høyere.

HJELP BLOKKERES

Disse dødsfallene kunne vært forhindret, for det er ikke kulda i seg selv som dreper. Barna er ofre for en brutal krig som bryter med internasjonale prinsipper for krigføring - der livsviktig humanitær hjelp blokkeres.

Til sammen mistet minst 300 personer livet i beleirede områder i Syria i fjor. De var avskåret fra den hjelpen internasjonale regler er ment å skulle sikre dem tilgang til. Nesten halvparten av de 12,2 millioner menneskene som trenger nødhjelp i Syria får ingen eller bare sporadisk støtte.

De fleste befinner seg mindre enn det som normalt ville vært en to timers kjøretur fra nærmeste grense. Likevel klarer vi ikke å komme inn med nødhjelp til mange av dem som trenger det mest fordi hjelpeforsyningene våre blokkeres, hjelpearbeidere angripes og byråkratiske hindringer vanskeliggjør arbeidet.

Det er et historisk svik at vi snart fire år etter krigens start ikke har lyktes bedre med å få tilstrekkelig hjelp fram til sivilbefolkningen i landet.

 Flyktninghjelpen har delt ut vinterartikler som tepper, klær og varmeovner til hundretusenvis av syrere og irakere på flukt - men på grunn av mangel på resursser må det gjøres harde prioriteringer. Foto: Tiril Skarstein, Flyktninghjelpen

TØFFE PRIORITERINGER

I nabolandene har Flyktninghjelpen delt ut hundretusenvis av vinterartikler i form av klær, tepper og varmeovner til syriske flyktninger og irakiske fordrevne.

Ansatte i regionen jobber nå på spreng med å reparere husly som har blitt ødelagt i vinterstormen, dele ut ekstra tepper og fylle familiers gassbeholdere i et hektisk tempo, slik at familier kan fortsette å fyre.

Men fortsatt hører vi utallige historier fra syriske og irakiske foreldre som forteller at barna deres skjelver av kulde og ikke får sove om nettene. Familier får vann og snø inn i teltene sine eller i de improviserte huslyene de har laget seg ved hjelp av presenninger og uferdige og ubebodde bygningsstrukturer.

Mange har fått nødvendig hjelp til å tåle snøstormen og kuldegradene - men mangel på penger har også tvunget fram tøffe prioriteringer.

 Maia (11), Maram (2) og Khalef (6) er godt pakket inn i tepper i et telt i Dohuk i Nord-Irak. I vinter kan det bli helt ned til 16 minusgrader i området. Foto: Tiril Skarstein, Flyktninghjelpen

HANDLER OM VILJE

FNs høykommissær for flyktninger sa allerede i november at mangel på resurser kunne resultere i at én million fordrevne, som vi faktisk kan når fram til uten problem, ikke ville få nødvendig hjelp før vinteren. Likevel uteble den nødvendige støtten. Nødhjelpsappellene for Syria og regionen i fjor ble bare 55% finansiert.

Norge og nordmenn har gitt betydelige bidrag til arbeidet med å hjelpe de syriske sivile - det er det mange som er takknemlig for. Men i møte med den største fluktkatastrofen i vår generasjon, er vi nødt til å gjøre mye mer. Norge bevilget 600 millioner kroner til nødhjelp i Syria og nabolandene i fjor. Vi nordmenn bevilget oss over 50 milliarder til julehandelen.

Nå må hjelpearbeidet raskt trappes opp for å hindre at nye liv går tapt. Det handler om vilje. Vi kan ikke tåle at barn dør av kulde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.