*Nettavisen* Nyheter.

Avsnobb OL

Jeg er ikke imot at Norge arrangerer OL - selv om jeg som arrangement foretrekker verdensmesterskap. Snarere tvert i mot - jeg elsker folkefester og store prestasjoner. Men det må gå an å arrangere OL uten at det skal koste mange tosifrede milliarder. Et som ikke er flottere, finere, mer kostbart enn alle tidligere arrangementer - men som som er profesjonelt og effektivt gjennomført. Vi har de anlegg vi har - flotte langrennsløyper som var bra nok for VM, en flunkende ny Holmenkollbakke med skiskytterarena - ake/bob-bane på Lillehammer - alpinløyper på Kvitfjell - Vikingskipet på Hamar etc. Vi har de innkvarteringsmulighetene vi har og med forskjellige delvis nedlagte militærleire i Oslo og omegn som sikkert egner seg utmerket som backup. Det må være mulig å arrangere ett OL til en brøkdel av de budsjetterte kostnadene. Det hele handler om å sette tæring etter næring. Idrettsopplevelsene og folkefestene blir helt sikkert de samme. Konkurransen mellom arrangørlandene bør heler gå på den tekniske gjennomføringen.

OL har utviklet seg til å bli et monster som i Sochi hvor det ser ut som en liten elite forsyner seg så grovt av skattebetalernes penger at Gordon Gekko blir stum av beundring. Uten en snev av skam i livet "jukser" OL med budsjettene. Og "jukset" får aldri konsekvenser, fordi det er hverken OL, lederene eller idretten som plukker opp sluttregningen. Regning som oftest er tredoblet eller mer, er det vi skattebetalere som må ta. Slike rammebetingelser må være en revisors største mareritt og for idretten den søteste drøm.


Det kommende OL i Russland er et bevis på det. Da Putin søkte i 2007 la han opp til å bruke 72 milliarder kroner, siste tall nå er i følge The Economist 300 milliarder kroner. Det betyr at Russland er villige til å bruke minst 115 millioner kroner på hver utøver, gitt at antallet utøvere holder seg rundt 2500. I tillegg kommer alle de løpende skandalene. http://www.economist.com/news/europe/21581764-most-expensive-olympic-games-history-offer-rich-pickings-select-few-castles

Selv ikke ekspertene i revisjonsfirmaet klarer å være tydelige på det, fordi det virrer for mange planer og det finnes for mange uklare forutsetninger. Men jeg vil forsøke å presentere noen av de funn Ernst & Young presenterte for Oslos politikere i april:

- OL vurderer å bygge en provisorisk bob- og akebane på Norefjell som vil koste opp mot 1,2 milliarder kroner. I tillegg til milliardregningen vil store deler av golfbanen raseres og akebrett og bob kommer til å ødelegge mange nordmenns drømmer fordi anlegget kommer i konflikt med et nylig regulert hytteområde.
- OL vil spandere 300 millioner kroner på en helt ny curlingarena til guttene med klovnebukser.
- OL vil bygge redaksjonslokaler for verdens-pressen til 4 milliarder kroner, som må bygges om for nye millioner etter at OL er ferdig.
- OL vil bygge overnatting og oppholdsrom for 5 milliarder kroner til 2600 utøvere.
- OL vil bruke 2 milliarder kroner på seremonier.
- OL vil bruke 6,5 milliarder kroner på lønninger, konsulenter og administrasjon.
- OL vil bruke nærmere 4 milliarder kroner på sikkerhet.
- OL vil bruke 3 milliarder kroner på internett og telefon.
- OL belager seg på å bruke 500 millioner kroner på taxi, buss, fly, tog og privatsjåfører.

For å sette det hele i perspektiv - Oslo kommune bruker 3,3 milliarder i året på "Eldre og Sosiale tjenester". OL kan med andre ord koste opp mot 15x dette beløp og kanskje mer. Jeg tror ikke våre eldre og trengende har denne prioriteringen og det bør ikke vi ha heller.

Jeg ser det fremheves at Oslo-borgere ikke kan takke nei til denne "gave" fordi staten kanskje plukker opp store deler av regningen. Jeg synes det er uinteressant hvem som betaler regningen, det er skattebetalerenes penger uansett. Statens midler må jo evnt. også taes ett eller annet sted fra og det skulle være interessant å høre hvor man tenker å finne midlene. Og det er vel en grunn til at det kun er Oslo som skal stemme over dette - det er sikkert ikke fordi resten av landet skal plukke opp sin uproposjonale del av regningen.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.