Nei til 50 OL-milliarder

Å slippe OL løs i Norge betyr en pengebruk få er klar over. Oslo kommunes egne eksperter utelukker ikke at 16 dager med vinteridrett lett kan koste opp mot 50 milliarder kroner. Enda godt vi kan stemme nei om 20 dager.

24. april i år fikk byråd og Venstremann Ola Elvestuen en 116 siders rapport fra Ernst & Young og Vista Analyse på sitt bord. Denne hadde Elvestuen selv bestilt for å kvalitetssikre kommunens eget arbeid før vedtak om en søknad om olympiske vinterleker i Oslo 2022 ble fattet.

Klikk på bildet for å forstørre.

 


Bilde: Ola Elvestuen, Venstre


Pussig nok har norsk presse brukt særdeles lite tid på å lese rapporten som ikke kan forstås på noen annen måte enn at ekspertene slakter det meste OL-fantastene legger til grunn. Det pressen også har glemt er å fortelle sine lesere at mens Oslo kommune mener OL kommer til å koste opp mot 24 milliarder, mener altså den uavhengige rapporten det dobbelte.Ol-sprekker er vi fra før av vel vant til. Lillehammer ble fem ganger dyrere enn planlagt, så om de 50 milliardene er nok vet ingen før sluttregningen i 2022 gjøres opp.Også fra idrettens fremste forsvarere har det vært nærmest musestille. Jeg tror at OLs ja-side håper i det lengste på at det blir minst mulig debatt rundt OL-søknaden, fordi kommer den med full styrke frykter de at hele søknaden lander med et brak i bunn av bakken.Men vil "vi tier dette i hjel"-strategien holde helt frem til folkeavstemningen 9. september? Vil tilhengerne klare å drepe en overveldende motvilje mot en slik pengebruk? Neppe, fordi når store tall kommer på bordet er vi nordmenn ikke vanskelige å be. Vi husker vel alle da de fleste gikk av skaftet i illsinte debatter om byggingen av en opera til 3,3 milliarder. OL i Oslo kan tross alt trolig koste 15 operabygg, og 50 milliarder er fryktelig mye penger å bruke på langrennski, curlingsteiner, skøyter og bob.Men tilbake til rapporten. Her er flere høydepunkter og konklusjoner fra ekspertene:1) Dokumentasjonen Oslo kommune har presentert er ikke innbyrdes konsistent. Altså, det hele henger ikke på greip.
2) Det er uklart hva som ønskes oppnådd ved OL 2022. Altså, hva er egentlig vitsen?
3) Sammenblanding med behovet for byutvikling innebærer betydelig gjennomføringsrisiko. Altså, surr og rot før det hele begynner.
4) Krav til omfattende programaktiviteter av typen "nå skal alle i form" kan gi betydelige kostnadsøkninger dersom de skal realiseres. Altså, drømmerier uten regnings vert.
5) Det er betydelig konseptusikkerhet. Altså, vi kan ikke stole på noe.

Les hele rapporten her >>

Mitt håp er klart. Det blir ikke noe OL i hovedstaden, fordi Oslos innbyggere kommer til "å slå en stor gammeldags floke" rundt våre 50 milliarder kroner og heller bruke pengene på viktige ting.

En god gammaldags floke - youtube

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.