RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Jan Petter Sissener

Noen bør stoppe ut Knut-Arild Hareide

Knut Arild Hareide er aktuell for riksantikvarens gule liste. Igjen viser han at det ikke bare er hans spirituelle, men også økonomiske tankegods, som er antikvarisk. 

Han avviste nylig i VG at han vil kutte formuesskatten, og han advarte sine gode regjeringsvenner mot det samme. Det overrasker dessverre ikke.

 


Hver gang KrF-lederen kommer ned fra toppen av sitt tre, blir det meste bare kaos. Innenfor økonomisk politikk, er KrF nesten mer sosialistiske enn SV, noe jeg har skrevet om tidligere. Les: Sett Krf i fryseboksen http://sissener.blogg.no/1381164470_sett_krf_i_frysebokse.html
Nå er det imidlertid viktigere enn noen gang at mange tar til motmæle mot Hareides hopp og sprett rundt formueskatten. For den ventede skattereformen til regjeringen har potensialet til å bli den mest betydningsfulle arven etter Erna Solberg og Siv Jensen. Skal norsk næringsliv klare seg mot resten av verden i årene som kommer, må formueskatten fjernes.

Glem propagandavrøvlet om at den er eneste måten staten kan skatte de rike på, for de unngår den om de vil uansett. Det eneste formuesskatten i praksis gjør, er å tappe norske selskaper for verdier, favorisere utlendinger og sparke bena under våre gründere. Her skal jeg forklare hvorfor:

Samfunnsøkonomisk tap. Formuesskatten i seg selv bryter med regelverket som resten av inntektsskattesystemet er basert på, nemlig nøytralitetsprinsippet. Denne skal sørge for at det er lik lønnsomhet før og etter skatt, noe som gjør at pengene investeres der det er best samfunnsøkonomisk.Formuesskatten sørger i stedet for at noen investeringer velges fremfor andre, ikke på grunn av lønnsomhet før skatt, men fordi skattefordelen man får ved ikke å betale formuesskatt spiller inn. Dermed får man en skjevfordeling av investeringer. I Norge ser man overinvesteringer i død kapital som eiendom og underinvesteringer i aktiv kapital.

 


Rike tryller bort formuen. De formuende i dette landet kan enkelt slippe unna i dag. De to mest populære måtene å gjøre dette på er:

- Investere i unoterte selskaper med lav verdsettelse. Selskapet prises ut av fremtidige inntekter, men i motsetning til børsnoterte selskaper, justeres skatten mot selskapets balanseførte verdier. Dette gjør at en gründerbedrift som kanskje er priset til en milliard kroner kun har en skattemessig verdi på fem millioner kroner.

- Å investere i fast eiendom. Kjøper man eiendom til 100 millioner kroner, hvor 65-70 millioner er lån, mens den skattemessige verdien kun er på 35 prosent av eiendommens markedsverdi, så ender rikingen opp med å slippe hele skatten, når han trekker fra gjelden.

Flere velstående nordmenn har på grunn av slik skatteplanlegging en reell milliardformue, men hvor de ikke må betale ett øre i formuesskatt

Rike flytter ut. Alternativet til Norwegian-sjef Bjørn Kjos og andre som lykkes, er å flytte ut av Norge. Spesielt for de som har virksomhet i utlandet, er terskel lav for å flytte alt ut. Mange har tatt med seg hovedkontor og arbeidsplasser utenlands, og over tid er dette forferdelig skadelig for norsk næringsliv.
Norge er allerede et land med få rike familier og lite risikokapital. Når familieformuene flyttes ut av landet, endres også fokuset på hvor det er man skal investere pengene sine. For over tid endres fokuset fra å se på spennende, gode norske bedrifter, til selskaper i det nye hjemlandet. Tilhørigheten til Norge blir selvfølgelig enda svakere i de kommende generasjoner. Nordmenn som flytter ut, til for eksempel London, har også en tendens til å slå seg ned i samme områder og skape norske miljøer. Det gir igjen en forsterkende effekt på andre norske rikinger, som fort følger etter.

I tillegg fører dette til et tragikomisk paradoks, da utlendinger ikke betaler formuesskatt til Norge. I praksis vil det si at en velstående utlending får kjøpt norske selskaper med en rabatt, kontra hva norske investorer gjør. De får dermed en konkurransefordel, der de for eksempel kan bruke de «sparte» pengene på å bygge opp sine bedrifter, i konkurranse med norske aktører.

 


Et stjerneeksempel på en norsk gründer som har klart å hevde seg internasjonalt er den allerede nevnte Bjørn Kjos. Flysjefen og hans makker Bjørn Kise har på imponerende kort tid landet et solid internasjonalt selskap i et av verdens tøffeste markeder. De har skapt tusenvis av arbeidsplasser og milliarder i skatteinntekter til Norge. Baksiden av medaljen er imidlertid brutal. Ettersom aksjene har steget i verdi, har Kjos blitt tvunget til å betale titalls millioner i formuesskatt. Når han ikke tar ut særlig i lønn og Norwegian ikke har gitt utbytter, fordi selskapet trenger kapitalen til å dekke de enorme investeringene selskapet gjør i fly, har han blitt tvunget til å selge hus og hytter, for å betale skatten. Alternativet til Kjos og andre gründere, er da enten å låne penger eller selge seg ned i selskapet de har skapt. I ytterste konsekvens blir det lettere for utenlandske investorer eller konkurrenter å overta Norwegian, da Kjos og Kises eierandel faller i takt med de titalls millionene de må ut med år etter år.

Man trenger ikke store økonomiske forståelsen for å forstå hvor uholdbart dette er.

I 15 år har Norge vært i en økonomisk særstilling. I denne tiden har norsk industri og næringsliv blitt verdensledende når det kommer til teknologiske løsninger, effektivitet og kompetanse. Det har vært en utrolig prestasjon. Og i fremtidens Norge er jeg sikker på at det er høykompetanseindustrien som vil bli alfa og omega for Norge. Det siste vi da trenger er et skattesystem som gir de kreative hjernene, gründerne som skal skape fremtidens arbeidsplasser, gode grunner til å flytte utenlands.

Jeg er sikker på at formuesskatten har påført norsk næringsliv lidelse som mangegangeren overgår skatteinntektene. Nå må det bli slutt på denne uforståelighet. Grunnene til at formuesskatten skal avskaffes er nemlig langt tyngre, enn den politiske propagandaen som har ført til at den fortsatt eksisterer. Et godt alternativ til formuesskatten, dersom staten skal opprettholde inntektene, er som jeg skrev i forrige blogg at formuesskatten må fjernes til fordel for eiendomsskatten.

Les mer: Eiendomsskatt for alle http://sissener.blogg.no/1439753026_eiendomskatt_for_alle.html#comment

Blir Hareide hørt, kan det vise seg å bli en gedigen skattetabbe som vil rasere norske arbeidsplasser. De fleste andre politikere i verden har innsett skadevirkningene og har avskaffet formuesskatten. På tide å sette Hareide for evig og alltid på en tørr grankvist.