*Nettavisen* Nyheter.

Bøtelagt og fortsatt uskyldig

En vøren sportsutøver fra det blide Sørland mistenktes av politiet for å ha kjørt for fort med vannscooter, og har fått et forelegg på 5 000 kroner for det. Mannen nekter skyld, viser til at han ikke har kjørt, men vedtar forelegget.

Går det an da?

Ja det gjør det.

Et forelegg kan utferdiges av påtalemyndigheten når de mener at vilkårene for straffeskyld er oppfylt. Det er imidlertid ikke påtalemyndightene men domstolene som kan avgjøre om noen faktisk er straffeskyldige. Det er elementær menneskerettsjuss i alle demokratiske samfunn. Alle har krav på å bli betraktet som uskyldige frem til deres skyld eventuelt er fastslått av en uavhengig domstol.

En som mistenkes kan velge å vedta forelegget rett og slett for å få saken ut av verden fordi han ikke ønsker å belaste retsapparatet - eller seg selv eller en venn - med saken. For eksempel kan han se for seg et massivt medieoppbud, en langvarig saksbehandling eller rett og slett faren for å bli belastet bare av å møte i retten. Det beste eksempel er vel de såkalte prostitusjonsbøter. Vil du bare vedta for å få saken unna og unntatt offentlighet, eller vil du møte i retten for å søke å bevisføre at dere rent faktisk ikke hadde sex? Eller som her: Vil du bruke en dag i retten for å slippe å betale 5000 kroner?

Når påtalemyndigheten heller ikke anser saken så viktig at de utferdiger en tiltalebeslutning - som de også kan gjøre for bøteforhold i unntakstilfelle - er dette en effektiv måte å avslutte saken på for begge parter. Staten får pengene sine, og du er fortsatt uskyldig. Og media mister et oppslag eller ti.

En form for remis, som Magnus Carlsen ville kalt det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.