*Nettavisen* Nyheter.

Når Kongen bestemmer

Ytringer som fremsettes over internett er fra og med i dag like straffbare som om de tidligere hadde vært fremsatt på trykk eller overfor en større forsamling.

En juristeristisk setning i dagens referat fra «Nytt fra Statsråd» kan få stor betydning for utviklingen og opprettholdelsen av folkeskikken i Norge.

I dagens referat kan vi lese:

«Justis- og beredskapsdepartementet:
Sanksjon av Stortingets vedtak 29. april 2013 til lov om endringer i straffeloven 1902 mv. (offentlig sted, offentlig handling m.m.) Lovvedtak 47 (2012-2013). Lov nr. 18.»

Ingen har vært i tvil om at noen «offentlig» sprer påstander og sjikane dersom de står på torget og hyler fra seg eller dersom de slår opp en plakat på supermarkedet. Slik trodde også regjeringen det var for internett - og tv og radio for den saks skyld.

Helt frem til Høyesterett fikk saken på spissen i 2010 da en blogger fra Bergen ble løslatt fra fengsel fordi hans angivelige oppfordring til straffbare handlinger på internett ikke var fremsatt «på offentlig sted».

Ikke fordi Stortinget ikke hadde sett problemet. De endret loven allerede i 2005 da den «nye» straffeloven ble behandlet. Regjeringen har imidlertid fortsatt ikke greid å få Kongen til å sette den loven i kraft. Ikke vet jeg om Kongen har noen innvendinger mot loven eller om det er andre grunner til at det foreløpige eneste valgløfte vi har fått fra den rødgrønne regjeringen om neste stortingsperiode er at loven heller ikke da vil tre i kraft. Skjønn det den som kan.

Men heldigvis er dette ene forholdet nå rettet opp i samsvar med den alminnelige mann og kvinnes oppfatning av hva som spres «offentlig».

Den som fra og med i dag publiserer utsagn eller påstander - uansett på hvilken måte - der vedkommende har forsett om at utsagnene skal nå mer enn 20-30 personer, kan straffes dersom det er forbudt å fremsette slike uttalelser offentlig. Med forsett betyr i praksis at dersom du holder det overveiende sannsynlig at utsagnene kan nå så mange når du fremsetter dem, rammes du. Om du skriver noe på Facebook-veggen din eller sender en Twitter-melding eller legger ut noe på Instagram, er det gjort «offentlig» selv om du har en lukket profil, og selv om du ikke hadde til hensikt å nå mer enn 20-30 personer dersom du regnet med at flere ville lese det. Skriver du blogg må du ha vanvittig dårlig antall besøk for at offentlighetskravet ikke skal være oppfylt. Gjør den da rosa i stedet.

Dette er ingen begrensning i selve ytringsfriheten. Den gjelder like vidt som før. Lovlige ytringer kan selvsagt fremføres både privat og offentlig. Derimot er ytringer som er ulovlige der de hadde vært fremsatt skrikende fra torget nå også straffbare der man bruker internett. God folkeskikk er den samme som før. Det er bare minnet om den.

Den «nye straffeloven» blir nok «den gamle straffeloven» så lenge regjeringen sitter. Med mindre Kongen eller Folket ved neste valg annet bestemmer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag