Gå til sidens hovedinnhold

Derfor har Støre skiftet utstillingsvindu

Jonas Gahr Støre trakk nylig frem Oslo som Aps utstillingsvindu i kommune-Norge. Grunnen er at det forrige utstillingsvinduet ikke lenger kan brukes.

I en kronikk i Dagens Næringsliv for noen uker trekker Ap-leder Jonas Gahr Støre frem Oslo som Arbeiderpartiets nye utstillingsvindu. I følge Støre er det ikke måte på hvor bra det går i Oslo nå. Barnehageplasser bygges i høyt tempo. Eldreomsorgen skinner.

Stemmer dette? I 2015 gikk som kjent Arbeiderpartiet til valg på å bruke en milliard kroner mer på eldreomsorg i Oslo. Samtidig som Støre skryter, legges sykehjem faktisk ned. Private sykehjem. For sånt passer jo ikke inn i ideologien. Blant annen skal hele Norges TV-kokk, Ingrid Espelid Hovig, kastes ut av det private Frognerhjemmet. Angivelig fordi det ikke er bad på alle rommene. Mange kommunale sykehjem mangler også bad på rommene, uten at de legges ned av den grunn. Doble standarder altså, med den følge at det blir færre sykehjemsplasser.

I det hele tatt er det ikke så mye styring fra Arbeiderpartiet i Oslo. Det er støttepartiet Rødt som har fått fullt gjennomslag for at private tilbud, som brukerne jevnt over er svært godt fornøyd med, skal ut av velferdstjenestene. I miljø- og samferdselspolitikken er det MDG som har full styring. Ap-velgerne sitter igjen med bompengeregningen.

Trondheim – utstillingsvinduet som gikk i tusen knas

Det er altså noen sprekker i utstillingsvinduet Oslo, men det forrige utstillingsvinduet ønsker nok Støre å forbigå i stillhet. Det er det gode grunner til.

Trondheim har vært styrt av Arbeiderpartiet med samme ordfører i 15 år. Opp gjennom disse årene har Trondheim fungert som Arbeiderpartiets utstillingsvindu i kommune-Norge. Mang en gang har Arbeiderpartiet sentralt pekt på Trondheim fulgt av løfter om hvor bra en storbykommunene kan bli bare Arbeiderpartiet får komme til makten. Slik var det senest i kommunevalgkampen i 2015.

Tiden som utstillingsvindu er nå definitivt over. I Trondheim har oppslutningen om Arbeiderpartiet kollapset det siste året. Det som har vært utslagsgivende er den såkalte Kystad-saken. I korthet går denne saken ut på at en utbygger som har kjøpt området Kystad i Trondheim, engasjerte bystyrerepresentant Rune Olsø som konsulent for å få regulert området til boligbygging og unngå at det kom inn i verneplanen. For dette skulle Olsøs konsulentselskap motta millionhonorarer.

Det er Adresseavisen som siden vinteren 2017 har avslørt stadig mer alvorlige forhold i denne saken. Saken har vært etterforsket av Økokrim men henlagt etter bevisets stilling. Det innebærer at ingen blir stilt strafferettslig til ansvar, men henleggelse på dette grunnlaget er heller ingen frifinnelse. Det betyr bare at Økokrim ikke har nok beviser til at noen kan bli domfelt. Økokrim er muligens frustrert over dette og har gått til det uvanlige skritt å la Adresseavisen få innblikk i avhørene i saken. Det bidrar i det miste til å opplyse offentligheten hvordan Trondheims sentrale politikere ter seg, men bidrar ikke til å heve tilliten til de samme politikerne for å si det forsiktig.

I det siste er det Aps gruppeleder Geir Waage som har kommet i fokus for sin rolle i saken. Det har kommet frem at det er Rune Olsø som har skrevet merknaden til saken før den ble fremlagt for bystyret. Dette, og resten av arbeidet Olsø har gjort for utbyggeren, har altså Olsø kunnet fakturere millionbeløp for mens han har sittet i Trondheim bystyre. Det er i beste fall naivt når Waage hevder å ikke ha kjent til de økonomiske interessene Olsø har representert skriver Adresseavisen.

Kystad-saken er helt drepende for tilliten til Trondheim Arbeiderparti. Saken fremstår som svært grisete og får selv Boligbygg-skandalen i Oslo til å se pen ut i sammenligning. Kanskje er saken et resultat av den maktarroganse som oppstår når samme parti og personer har styrt for lenge. Ordfører Rita Ottervik ser selv ut til å stå på utsiden av denne saken, men hun har hverken klart å forhindre skandalen eller rydde opp i den.

Giske og kompisen

Rune Olsø som har har stått i sentrum for den grisete Kystad-saken har lang fartstid i Arbeiderpartiet og er en sentral politiker i Trondheim. I 2012 ble Olsø godt kjent da han måtte gå fra stillingen som toppsjef i det den gang helstatlige eiendomsselskapet Entra. Saken ble svært betent ettersom det var Olsøs kompis, tidligere Ap-nestleder og den gang næringsminister

Trond Giske som hadde sikret Olsø toppjobben

med en årslønn på fire millioner kroner.

I Trøndelag er Trond Giske nå i full gang med å bygge seg opp igjen i partiet etter at han måtte gi slipp på nestledervervet for et halvt år siden som følge av #metoo-varslene mot ham. I Trøndelag Ap fikk Trond Giske i vår en sentral rolle i reformarbeidet i partiet. Giskes rolle var ikke populær i Ap sentralt og forholdet til Jonas Gahr Støre er som kjent iskaldt.

En flagrende papirdrage i vinden

I denne situasjonen, der Giskes kompis har stått så sentralt i det økonomiske griseriet som er avslørt i Trondheim kommune, ble det naturligvis umulig for Jonas Gahr Støre å bruke Aps gamle utstillingsvindu Trondheim.

Men det er lite som tyder på at hverken Støres eller Arbeiderpartiets problemer løses ved å bytte utstillingsvindu. Det går ikke en dag uten at vi ser avisoverskrifter om problemene i Ap. Det er ingen steder hvor det fungerer om dagen.

Jonas Gahr Støre klarer ikke å håndtere denne situasjonen. Han er ikke på ballen i det hele tatt. At en så sentral person som Anniken Huitfeldt skal ha lansert et comeback for Jens Stoltenberg som Ap-leder etter at han er ferdig som Nato-leder i 2020, sier egentlig alt om hvor håpløs ledersituasjonen i Arbeiderpartiet er.

Mens Støre synes maktesløs i å styre partiet og stake ut noen kurs, har oppslutningen om partiet kollapset. Ingen vet hva Støre egentlig mener om viktige saker. I viktige saker som innvandring og ytringsfrihet er det umulig å vite hva han egentlig står for. I det ene øyeblikket vil han stramme inn, i det neste bli mer raus. Aps nye innvandringspolitiske talsperson, Masud Gharahkhani, har ikke akkurat bidratt til å minske forvirringen.

Støre minner mest om en papirdrage som flagrer i vinden.

Trist for Norge

Summen av alt dette er at Norge et drøyt år før kommunevalget ikke har en fungerende og ansvarlig opposisjon. De totalt uansvarlige fløypartiene har nå fått en dominerende stilling på norsk venstreside. Ingen steder er dette mer tydelig enn i Jonas Gahrs Støres nye utstillingsvindu Oslo.

Uten noen fungerende ledelse i Arbeiderpartiet kommer dette til å fortsette.

Kommentarer til denne saken