Finnes det grunnleggende ulikheter mellom menn og kvinner? Hvis du er i tvil, så anbefaler jeg deg å ta en titt på Mesternes Mester.

For i tillegg til å være svært underholdende, så er serien intet annet enn en morsom studie i forskjellen på menn og kvinner.

Det beste eksempelet så langt, er øvelsen «Strategistolpen», som deltakerne måtte gjennom i første espisode.

Øvelsen er relativt enkel: Deltakerne står i ring og bak seg har de hver sin stolpe som de skal passe på. Målet er å dytte ned de andre deltakerne sine stolper, og den som står igjen til slutt har vunnet.

Se video øverst i saken.

«Vondt inni meg»

Først ute er damene: Karina, Hanne, Ann Kristin, Karoline og Kine.

Ingen har gått sammen i allianser eller lagt strategi i forkant. Det ville jo vært urettferdig. I stedet for er alle blide, positive og backer hverandre.

Det går mange sekunder før noen i det hele tatt rører seg. Så tar Ann Kristin grep og løper bort til Karoline, som har vunnet nesten alle konkurransene så langt, og dytter ned stolpen hennes.

Oh the drama. Eller rettere sagt: Oh the guilt.

LES OGSÅ: Mesternes mester viser rå styrke

For Ann Kristin får fryktelig dårlig samvittighet. Ber om unnskyldning igjen og igjen. Karoline sier det er greit. Ann Kristin har fortsatt vondt inni seg. Karoline gjentar at det er helt i orden. Alle skal være venner uansett.

Jeg satt i sofakroken og tenkte: Hva i all verden er det som foregår her?

For det var jammen ikke mye konkurranseinstinkt å spore oppi all skyldfølelsen, empatien og kosepraten. Og dette er ikke pinglete damer! Dette er beinharde idrettsutøvere som er vant til å tåle en støyt.

Og det gjør de jo fortsatt. Men samvittigheten har de definitivt tatt med seg til Spania, det er det ingen tvil om.

High five

Etterpå er det guttas tur: Lars, Tom, Glenn, Pål Anders og Ole Martin.

Ole Martin og Glenn, som begge er over 1.90 høy, tunge og sterke, går sammen i forkant om en felles taktikk: De skal velte de andres stolper først, slik at de to står igjen med første- og andreplassen. Urettferdige lag? Sånn er livet. Survival of the fittest og alt det der.

LES OGSÅ: Slik gjør NRK «Mesternes mester» vanskeligere for årets deltakere

En – to –tre. Gutta fyker sammen som sumobrytere. Stolpene velter, de leker, jubler og slåss - og til slutt står Glenn igjen som vinneren.

Tipp, topp stemning. High fives og latter. Dette var gøy!

Morsommere å være mann

For å svare de lett krenkede først: JA, det finnes unntak. JA, det finnes beinharde damer med spisse albuer - uten hensyn til andres behov. Og JA, det finnes forsiktige menn som står i kø og ber om tur.

Men at Ann Kristin får «vondt inni seg» av å dytte ned Karolines stolpe, mens Glenn og Ole Martin ler høyt mens de danker ut Tom, det er også relativt beskrivende for hvordan vi faktisk er – og ikke minst: for hvordan vi behandler hverandre.

LES OGSÅ: Bettingselskap tror han vinner «Mesternes Mester»

I podcasten Hun vs. han diskutere jeg og kollega Adrian ofte slike ulikheter mellom kvinner og menn. I en av episodene har vi argumentert for at det er morsommere å være mann enn dame.

Ikke bedre. Ikke finere. Ikke lettere. Men morsommere.

- Du er MYE finere

Og jeg har kule venninner, altså. De artigste folkene jeg vet om, er damer. Så det er ikke det dette handler om. For gutter er ikke morsommere enn damer, men kanskje har de det morsommere?

Menn har en egen evne til å senke skuldrene og le ting vekk, mens vi damer gjerne spenner nakken, overanalyserer og blir sykemeldt av stress.

La oss ta for oss følgende scenario: En kompisgjeng er ute på byen, og en av gutta går bort for å sjekke opp ei dame. Hvis han kommer slukøret tilbake, får han høre det med én gang. «Det ble rødt kort, ja?» Latter. «Shit, hun var fin, da. Sånn er livet.» Mer latter.

Hvis en venninnegjeng er ute på byen og hun ene legger merke til en kjekkas, settes det i første omgang i gang en peptalk for å få henne til å gå bort. «Du ser helt smashing ut, klart han vil snakke med deg!»

Hvis hun da går bort, blir avvist og kommer tilbake, er støttegruppa klar: «Herregud, han var ikke så fin uansett. Du er MYE finere, seriøst, MYE finere!» Eller klassikeren: «Det er hans tap. Kom, vi går og kjøper mer Prosecco. Idiot.»

Jeg sier ikke at jeg helst ville vært mann. For lite er finere enn å ha en venninnegjeng som alltid backer deg. Det er positivt at vi er flinke til å se hverandre, vise empati, at vi er rause og hensynsfulle - enten du er i rollen som venninne, søster, kjæreste eller, ikke minst, sjef på en arbeidsplass.

Men jeg tror vi har litt å lære av gutta også. For noen ganger bør vi damer, meg selv inkludert, rett og slett bare SLAPPE LITT AV.

Leke mer, tenke mindre. Være mer spontane, analysere mindre. Gi mer faen, be mindre om unnskyldning. Rope litt høyere, hviske litt mindre.

Gjøre mer av det vi har lyst til, og mindre av det vi føler vi må.

«Gi nu helvet»

Mitt nyttårsforsett for 2019, er å bli flinkere til å bryte regler. Jeg skal rett og slett bli en regelbryter, om du vil.

Eller som en nordlending jeg møtte på byen i helga sa: «Gi nu helvet og gjør som du vil».

Jeg sier ikke at vi skal bli egoistiske og selvopptatte, men vi skal slutte å kaste bort tid på dårlig samvittighet og skam - med mindre vi har reell grunn til å skamme oss.

Vi skal rett og slett gjøre litt mer som gutta: Leke litt mer, bry oss mindre om hva som «passer seg» og la samvittigheten få hvile litt.

Velt noen stolper i 2019. Uten å be om unnskyldning etterpå.

Hør flere episoder av podcasten «Hun vs. han» her.