Gå til sidens hovedinnhold

KOMMENTAR: «Et stikk i siden til dem som sier at storbyen er kald og upersonlig»

Sist helg ble en nekrolog spredd som en farsott i sosiale medier. Det var nekrologen til 88 år gamle Eva Haddeland, skrevet av hennes tidligere nabo Alexander Gjersøe.

Fru Haddeland døde i sitt hjem på Torshov i begynnelsen av januar. Hun døde i gården der hun hadde bodd hele sitt liv – de siste i delvis selvvalgt ensomhet, i følge Gjersøe.

LES HELE NEKROLOGEN HER

Gjersøe forteller om et enkelt liv, som han fikk gleden av å bli en del av, den gangen fru Haddeland trengte hjelp til å skifte en lyspære. Siden ble han den som kjente fru Haddeland kanskje best av alle, kanskje var han også den eneste som kjente henne de siste årene av hennes liv – hun både bodde og levde i enshomhet.

Søndag møtte Nrk Dagsrevyen Alexander Gjersøe. Han fortalte om sitt forhold til den eldre kvinnen, og hvorfor han skrev nekrologen. «Jeg synes det var en litt fin tanke at hun skulle formidle sitt liv», sa han til Nrk. Normalt er det jo bare dem med stor omgangskrets, med innflytelse og aktive sosiale liv som får den muligheten.

Det betyr ikke at Eva Haddelands liv var mindre viktig – kanskje tvert i mot.

For når nekrologen ble spredt til flere tusen i helga, er det fordi fru Haddelands liv – og død – rører noe i oss alle. Noe vi nok frykter, nemlig å bli alene. Å bli ensomme. At ikke det skal finnes en Alexander Gjersøe i livet vårt, som kan sørge for at i det minste bruddstykker av livene våre blir værende igjen i noens minne.

Heldigvis er det svært få som opplever å være helt alene. Takket være folk som Alexander Gjersøe. Eller noen av de mange hundre som inviterte ensomme Reidun Synnøve Orest (88) til julefeiring, da hun satte inn annonse i avisa før jul. Og alle de andre som daglig jobber som besøksvenner eller frivillige på andre måter, for å være bedre medmennesker.

Alexander Gjersøe og hans likemenn er et stikk i siden til dem som sier at storbyen er kald og upersonlig, og at du kan leve et helt liv her, uten å bli kjent med noen. Det finnes nemlig alltid noen som bryr seg her også. Heldigvis.

Hege Bjørnsdatter Braaten Hege Bjørnsdatter Braaten, Nyhetsredaktør

Reklame

Bestselger: Slik får du kajakk til en tidel av vanlig pris