Gå til sidens hovedinnhold

Kommentar: Vanskelig valgkamp for Frp

Når lederen av Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, fremstår med noen av de samme ideene som et tidligere medlem av partiet og nå fengslet terrorist, har partiet et problem.

OSLO: Nå skal det sies at Oslo har mange og store utfordringer knyttet til innvandring og integrering av mennesker fra andre kulturer. Frp har også satt fokus på viktige problemstillinger knyttet til dette, som partiet også har fått gehør for. Problemet oppstår når fornuftig innvandrings- og integreringspolitikk blir mikset sammen med fremmedhat.

Holdninger som kom til uttrykk den første tiden etter bombeattentatet, hvor mennesker med annen etnisk bakgrunn ble trakassert og forfulgt, er eksempler på dette.

Del på Facebook

Mange vil si at Christian Tybring-Gjedde har satt ord på hva mange tenker, men ikke tør å si. Under «debatt» i Aftenposten torsdag går han riktignok langt i å innrømme at retorikken fra hans side har vært i overkant krass, men skaden var allerede skjedd.

Hans angrep på Arbeiderpartiet i flere sammenhenger, som på Frps landsmøte og ikke minst i en kronikk i Aftenposten i august i fjor, er dessverre alt for lik 22.07-terroristens begrunnelse for sine handlinger.

Ingressen for innlegget var «Hva var galt med norsk kultur, siden Arbeiderpartiet vil erstatte den med flerkultur? Som er rotløshet satt i system og vil rive landet vårt i filler».

Innlegget var skrevet sammen med et styremedlem i Oslo Frp, Kent Andersen, som for øvrig ikke angrer på et eneste ord. Det kommer blant annet frem i hans debattblogg med tittelen «Arbeiderpartiet – en kulturquisling?».

I Aftenpostens kronikk får Arbeiderpartiet skylden for det meste som er gått galt med innvandringspolitikken. Ingen påstår at Tybring-Gjedde er en av terroristens inspirasjonskilder, da det er andre som uttrykker frykt for fremmedkulturer på en langt sterkere måte. Det er likevel ikke til å stikke under stol at Tybring-Gjedde ble omfavnet av redaktør av document.no, Hans Rustad etter sitt innlegg i Aftenposten.

Som kjent var document.no nettstedet som massemorderen likte veldig godt, og han var en beundrer av redaktøren. Hans Rustad kommenterte Tybring-Gjeddes kronikk under tittelen «Begynnelsen på en motstandskamp».

Her skriver han blant annet: «Tybring-Gjedde varsler her en kulturell og politisk motstandskamp. Det er et signal og en appell som går langt ut over Fremskrittspartiet. Det er en nasjonal appell. Jeg tror kronikken kommer til å bli historisk.»

Sett i lys av de siste ukers hendelser er nok dette en omfavnelse og en profeti som Tybring-Gjedde nok betakker seg for. Det gjorde han ikke i fjor. Den nystiftede klubben Documents Venner fikk Tybring-Gjedde som foredragsholder i Oslo Militære Samfund, med innvandring som tema. Der ble han introdusert av en fornøyd Hans Rustad.

Tybring-Gjedde har vært i tenkeboksen en stund og står nå frem som angrende, men så lenge hans medforfatter og styremedlem står for hvert ord som er sagt i kronikken, skapes det usikkerhet om hva partiet egentlig mener.

På spørsmål til byrådsleder Stian Berger Røsland om han er bekvem med fortsatt byrådssamarbeid med et parti som er ledet av en mann med Tybring-Gjeddes holdninger, svarer byrådslederen at han ikke har møtt tilsvarende holdninger hos sine samarbeidspartnere. Underforstått at disse holdningene er uakseptable.

Direkte oppsiktsvekkende er det at Oslos ordførerkandidat, Carl I. Hagen, er usynlig etter tragedien. Fabian Stang viser igjen at han har et stort hjerte for byen og er en samlende ordfører. Hagen hadde muligheten for å vise deltakelse og at han bryr seg, men det er helt stille.

Det er vel liten tvil om at Hagens tidligere retorikk i innvandringsspørsmål har svekket hans posisjon vesentlig som kandidat til ordførervervet etter 22.07. Røsland er også klar på at Hagen ikke er tema hos Høyre i et videre samarbeid med Frp.

Det er også overraskende at det er nesten ingen i Frp som er i stand til å huske terroristen, utenom et svakt minne om at han kan ha sittet ved siden av noen på et eller annet møte. Sett utenfra blir det litt som apen som holder seg for henholdsvis ører, munn og øyne.

Friskt i minnet har vi også Frps behandling av Birkedalsaken, hvor Siv Jensen og andre sentrale Frp-folk stakk hodet i sanden da saken kom på bordet. Det var ikke akkurat den første skandalen som rammet partiet. Sentrale partifolk har drevet strutsepolitikk tidligere og grått over det i etterkant..

Dette valget kan bli skjebnesvangert for partiet på mange måter etter tragedien på Utøya og i regjeringskvartalet. Utydelig lederskap kombinert med lite spiselige holdninger er en dårlig start på valgkampen. Det holder ikke bare med å dempe retorikken. Frp må rydde opp internt og ikke bare snakke om hvor høyt det er under taket i partiet. De må kvitte seg med flekkene som har dukket opp på den blå partivimpelen.

Fremmedfrykt og nedrakking på andre kulturer bør bli tabu i et parti, som i andre sammenhenger har gjort mye for å sette vanskelige innvandringsspørsmål på sakskartet. Nå forventer vi at Frp tar med inkludering i sitt nye vokabular.

Vidar Bakken

Journalist, Lokalavisene Oslo

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen