Gå til sidens hovedinnhold

KRONIKK: «Du går ikke ned i vekt av å trene»

Til den travle, slitne og svette vil jeg si dette: du går ikke ned i vekt av å trene.

Etter å ha nytt en spesielt varm og solrik sommer, er vi mange som har gått offensivt tilbake til hverdagen med ambisjoner om et lettere og sunnere liv. Treningsbransjen har for lengst startet høstrekrutteringen med et fristende tilbud av faste og glansfulle kropper på reklameplakatene. Kjedenes glassfasader langs Oslos gater yter en dobbelt funksjon; de gir tilstrekkelig innsyn og de reflekterer ditt selvbilde.

Skal du bli som dem, må du løpe og løfte, trekke og dytte. Med sesongens pågangsmot hiver du deg på tredemølla, og når resultatene uteblir, byr kjedene på teknikker, spesialprogrammer og personlige trenere som skal plukke deg opp igjen.

Det er derimot et sterkt misforhold mellom forventningene skapt av treningsbransjen og hvor mye du realistisk sett vil gå ned i vekt med trening. Overgangen til blodmosjonist blir for anstrengende, tvangsfølt og tidkrevende for folk flest, og den økte fysiske aktiviteten legger ytterligere press på det som er ditt egentlige problem: kostholdet.

STERKE MENINGER? FØLG OSLO-DEBATTEN HER!

Tidligere i år konkluderte forskerne Eivind Aadland og Sigmund Anderssen i Tidsskrift for Den norske legeforening, etter å ha analysert tilgjengelige studier på området, at trening har liten effekt på vektreduksjon. Faktisk viser forskningen at du ikke går ned mer enn stusselige én til tre kilo. Hvor fort man legger på seg er jo individuelt. Årsakene til at man ikke går ned i vekt med trening er vel så sammensatte.

Energiforbruket ditt øker når du trener. Da blir du mer sulten og kan ende opp med å spise mer enn tidligere. Etter å ha trent opp din egen samvittighet unner du deg kanskje mer i hverdagen eller i forbindelse med trening. En energidrikk etter trening kan for eksempel tilføre deg mer energi enn du nettopp brukte, uten å mette.

LES OGSÅ: Anja veide nesten 100 kilo – 30 kilo lettere er hun klar for Oslo Maraton

Veier du for mye, tyder det på at du har et dårlig kosthold. Da er økt appetitt og en god unnskyldning det siste du trenger.

Begrepet «strengt treningsregime» sier alt. Vanlige folk med mål om å gå ned i vekt, er ikke tjent med et anstrengt forhold til fysisk aktivitet. Du som vil ned i vekt er kanskje ikke vant til å trene mye, og da blir det en tøff fysisk overgang til å bli og forbli blodmosjonist. Litt futt til overs for annet du liker å gjøre, er vel heller ikke å forakte?

Du må også ha tid til å trene. Der har spydkaster Andreas Thorkildsen og realitydeltakere på FatCamp noe du ikke har ‒ de har hele dagen på seg. Mange, og sannsynligvis du, tilbringer dagen mer eller mindre stillesittende på jobb og har noen få tilmålte timer med fritid.

Spørsmålet er: vil du ofre halvannen til to timer hver dag i ubestemt fremtid til trening? Skulle du mot formodning makte en lengre periode med et slikt aktivitetsnivå, for så å miste motivasjonen, lover det heller ikke godt for vekta at du har opparbeidet en polfarers energiforbruk og tilhørende appetitt.

LES OGSÅ: Terje ville ikke være en deprimert tjukkas

Nei, for å skape det nødvendige energiunderskuddet du trenger for å gå ned i vekt, og ikke opp igjen, må du endre kosthold og knipe igjen «kakehølet» i hverdagen. Med bedre matvaner frigjøres du også fra tidkrevende og tvangsfølt trening, og du vil få et mer avslappet, lystbetont forhold til fysisk aktivitet.

For å gå ned en halv kilo i uka må du ha et daglig energiunderskudd på 500 kalorier. Effekten avtar over tid, men i løpet av ett år vil en person på 80 kilo likevel ha gått ned ti kilo. Har du gått ned i vekt med kostholdsendring, vil du ha oppnådd en varig effekt.

Du kan være flink til å trene, men du blir forbiløpt av dine dårlige matvaner. Uvaner er mest tydelige når du har brutt med dem, så du må være både observant og ærlig med deg selv. Først da vil Statoils XL-deal med tre boller og cola før en sen middag, åpenbare seg i all sin meningsløshet. Veier du rundt 70 kilo, må du løpe i ca. en time for å brenne av deg 500 kalorier, noe som tilsvarer halvannen sjokobolle. Kvitter du deg med utskeielsene i hverdagen er altså mye gjort.

LES OGSÅ: – Hver dag blir det påpekt at du er feit

Som ernæringsfysiolog vil jeg si at det handler mindre om mengde og mer om å gi kroppen det den har godt av. Med et skyhøyt aktivitetsnivå og et dårlig kosthold kan du ha tynn kropp, men du trenger verken å være eller føle deg sunn.

Med bedre kosthold vil du oppleve mye av det samme utbyttet som normalt forbindes med trening. Begrenser du inntaket av raske karbohydrater og spiser mat bestående av proteiner, bra fett og grove karbohydratkilder, vil kroppen klare å holde blodsukkeret stabilt på et lavere nivå.

Dette vil du merke på overskudd, konsentrasjonen og generelt økt velvære. Fiber, grønnsaker og generelt ren mat vil gjøre kroppen sterkere og mer motstandsdyktig. Da vil du også holde deg frisk fra sykdommer og ulike plager.

Med rett mat vil du føle deg både mett og god samtidig som du går ned i vekt.

Du vet sikkert hvordan du finner både lesestoff og råd om riktig kosthold. Derfor avslutter jeg heller med en hverdagsdoktrine som støtte på vei til et frigjort deg.

  • Nyt-fella: styr unna mat i hverdagen markedsført under følgende eller tilsvarende paroler: kos, det lille ekstra, syndig godt, L, XL, nå enda større, unn deg selv, nytelse, gi etter.
  • Ren variasjon: variér råvarene innen hver matvaregruppe og spis ren mat uten lange ingredienslister på pakken.
  • G&G: spis grovt og grønt, pynt med grønnsaker
  • Gjør selv: gå fremfor å kjøre, ta trapp fremfor heis ‒ vær aktiv der du kan
  • Statusrapport: Finn ut ditt omtrentlige dagsforbruk av kalorier etter vekt, yrke og aktiviteter. Skriv ned alt du tar til deg av mat og drikke i løpet av en typisk dag og sammenlign. Tilpass inntaket deretter og bytt ut verdiløse kalorier.
  • Varsom med hvitt: vær forsiktig med salt, sukker og hvetemel.
  • Vann: drikk mye rent vann, uten tilsatt smak eller energi.
  • Ikke stress: verken i det daglige eller med måltidene.
  • Zzz: sov nok

Rannveig Nitter, ernæringsfysiolog og kostholdsrådgiver i Clinique Nature

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien