RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Krogh-Hansen

50 trykk av Munch skal selges på en kveld! Vil du gjøre et kupp?

Jeg var på en spektakulær forhåndsvisning i går, i Gamle Losjen, på Grev Wedels plass. Der holder Grev Wedels Plass Auksjoner hus, de viser nå bildene til Munch-Auksjonen 2015. Et så godt utvalg trykk av Edvard Munch har ikke vært frembudt for salg så lenge noen kan huske, vi som jobber i dette kunstmarkedet er spente og har litt av den samme følelsen man har før håndballjentene skal ut i kamp. Spente, og med forventninger om at vi skal være bedre enn utlendingene. Med den kvaliteten som noen av trykkene har bør det være duket for nye prisrekorder for motivene til Munch, sånt blir lagt merke til i det internasjonale kunstmiljøet. Med dagens valutakurser er det spesielt gunstig for utenlandske kunder å handle i Norge.

 

Mannshode i kvinnehår, 1896. Vurdering 1,5-2 millioner kroner.

Det er flere grunner til at dette er viktig å sette Norge på kartet gjennom salg av dyr kunst. Først og fremst blir mange oppmerksom på vår lille nasjon, på at det har blitt skapt noe av verdens beste kunst her, nysgjerrigheten blir vekket. Samlere av kunst og kunsthandlere som kommer hit for å kikke på Munch, oppdager også at det er mange andre fine kunstnere her, både avdøde og aktive. Spesielt blant kunsthandlere ser jeg at de blir overrasket over hvor mange gode kunstnere Norge har båret frem.

I Norge har vi et fond som finansieres gjennom en 5% avgift på salg av kunst. Pengene i dette fondet deles ut til en rekke kunstnere som arbeidsstipend, materialstipend, prosjektstøtte eller andre formål. Hvis salget av Munch går bra vil fondet kunne motta så mye som 1 million kroner! Det er mye penger på en dag, som kommer norske kunstnere til gode.

Men alt dreier seg ikke om penger ? fra mitt ståsted er det snakk om å nyte kunsten, drømme om å kunne kjøpe den, og spekulere i hvilke priser auksjonen vil oppnå.

For den som kan tenke seg et trykk av Munch er dette en god anledning til å gjøre sin første handel. For meg ser det ut til at man kan gjøre noen solide kupp i kunstmarkedet hvis man følger med, flere av vurderingsprisene er særdeles nøkterne på mange av bildene. Spesielt trykket «Måneskinn» fra 1895, som ser så godt som nytt ut, må være et røverkjøp til 300 000,- selv om det ikke er signert.

 

»Måneskinn» 1895. Vurdering 300 000 kroner.

 

Det flotte trykket «Mot skogen» er også et spektakulært kunstverk. Her klaffer alt: kunstnerisk kvalitet, teknisk kvalitet, sjeldenhet og det "Munchske" motiv som alle kan kjenne igjen og mane kan kjenne seg igjen i. Jeg blir ikke overrasket om trykket blir adskillig dyrere enn forhåndsvurderingen.

 

Mot skogen 1897. Vurdering 2-3 millioner kroner. (Alle foto fra Grev Wedels Plass Auksjoner).

 

Jeg følger opp med en oppsummering av auksjonen på torsdag.

 

Hilsen kunsteksperten

Gunnar Krogh-Hansen

 

 #kunst #kunsteksperten #kunstgunnar #kunsthandel #oslokunsthandel #kunstauksjoner #blogg #nablogger #oslo #munch

Følg meg gjerne på instagram @gunnarkrogh