RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Gunnar Krogh-Hansen

Slik kjøper du kunst

Stadig får jeg spørsmålene; Hvilken kunst er det smart å kjøpe? Hvilken kunst skal jeg investere i? Hva er lurt å kjøpe? Hva stiger i verdi?

Mandag ble Amedeo Modiglianis maleri «Liggende akt» solgt for drøyt 170 millioner dollar eller nærmere 1.5 milliarder kroner i New York. Og på Sothebys har de hatt sin heftigeste uke noensinne med salg for $726 millioner, snaue 6 milliarder kroner, på 26 timer. Et godt marked med høye priser for de beste kunstverkene er et godt marked å kjøpe kunst i. Grunnen er at utvalget av bilder blir større, man får frem skikkelig gode verk av kunstneren, og det blir mulig å sammenligne flere tilgjengelige bilder av samme kunstner. Gode priser får folk til å ville selge.

Men du har kanskje ikke 1.5 milliarder kroner liggende du skal shoppe kunst for? Fortvil ikke - det er mye fint å få for en normal ukelønn også.

Her har jeg samlet noen tips til deg som er ny på kunstmarkedet:

  1. Se så mye kunst du kan før du kjøper ditt første bilde. Gå i gallerier og på utstillinger. Du må se bilder live, det holder ikke å surfe på nett. Øyet er en muskel som trenger å trenes, akkurat som resten av kroppen. Jo mer du har sett jo flinkere blir du til å vurdere kvalitet.
  2. Spør noen som kan mer, som har sett mer, eller som selv jobber med kunst. Det kan være lurt å følge med på hva andre kjøper.
  3. Mye kunst er en god investering, men ikke all. Man skal være veldig godt orientert for å treffe skikkelig med kunstinvesteringer, det er for viderekommende. Kos deg med kunsten, ikke verdien!
  4. Start gjerne med å kjøpe noe som du liker. Vanligvis blir man fort lei av bildet hvis man kjøper noe «pent til veggen», men det er en fin øvelse frem mot råd 5.
  5. Kjøp noe som du ikke liker! Se etter det som gir en viss motstand, men som vekker nysgjerrighet. Et slikt bilde blir man ikke lei det kan gi glede i mange år og i flere generasjoner.
  6. Ikke hiv deg på bobler hvor prisen kun drives av ett hett marked. Puswagners dyreste trykk og dårligste malerier kan vanskelig bli en god investering!

Og kom gjerne innom meg på Oslo Kunsthandel for flere råd. Der har vi nå en utstilling av Rolf Nesch, han er verdifull men ikke dyr. Det er en kunster jeg tror det er lurt å investere i.

Til slutt en liten kuriositet: i 1902 malte Picasso maleriet «La Gommeuse» For et par år siden skulle bildet restaureres og de ble da avdekket et nytt maleri, på baksiden. William I. Koch, som kjøpte bildet for 31 år siden, har dermed fått seg en ekstra bonus på kjøpet sitt. Det kostet 14 millioner i 1984, og ble solgt for 450 millioner i forrige uke.

Unusually, the work by Piccaso has another painting on the rear of the canvas, seen reflected and upside down, in the mirror.

 

Hilsen kunsteksperten

Gunnar Krogh-Hansen

 #pablopicasso #kunst #kunsteksperten #kunstgunnar #andywarhol #kunsthandel #oslokunsthandel #kunstauksjoner #blogg #nablogger #oslo #pushwagner #penger

Følg meg gjerne på instagram @gunnarkrogh