Gå til sidens hovedinnhold

LEDER: «Myndighetene har et stort ansvar for å beskytte enkeltmennesker mot vold»

Mandag ble tre personer drept på en buss på vei til Oslo. De ble tilfeldige ofre, og ingen vet hva motivet var.

Det vi imidlertid vet er at mannen var asylsøker. Han hadde fått avslag på asylsøknaden, og skulle transporteres ut av landet tirsdag. Ifølge Politiets utlendingsenhet visste ikke gjerningsmannen selv at han skulle pågripes, og han skal ha reist til Oslo på eget initiativ.

Vi vet også at mannen kommer fra Sør-Sudan – et land som i årevis har vært preget av krig, både før og etter at landet ble en selvstendig stat i 2011. Ifølge leder for Politiets utlendingsenhet, Kristin Ottesen Kvigne var det imidlertid «ingenting som tilsa at dette skulle være en uvanlig asylsak». Det betyr ikke at myndighetene ikke har et ansvar for å følge opp asylsøkere.

LES OGSÅ: «Jeg var livredd, men ingen prøvde å hjelpe meg»

Gjerningsmannen er født og vokst opp i krig. Han har tidligere søkt asyl i Spania. Så kom han til Norge i april i år, der han søkte om asyl. Det fikk han ikke. I stedet ble han boende i et land totalt uten rettigheter mens han ventet på å bli pågrepet og sendt ut av landet. Det kunne skje når som helst.

Man må anta at mannen har levd i en desperat situasjon. Han kan ha hatt traumer, han kan ha vært alene og uten et adekvat psykiatrisk helsetilbud, som kunne ivareta han. Politiet erkjenner at det finnes mange som han, kanskje tusenvis.

Som i utallige andre liknende situasjoner er det ingen andre enn gjerningsmannen som har skyld. Samtidig har myndighetene et stort og tungt ansvar for å bistå til å gjøre samfunnet tryggere, til å beskytte enkeltmennesker fra overgrep, vold og i verste fall drap. Da må man også ta ansvar for «tikkende bomber» – personer man må anta er i desperate situasjoner med behov for hjelp.

LES OGSÅ: «Jeg ble mobbet i ti år»

Mannen som inntil mandag var en «vanlig asylsøker» må antas å være i den situasjonen. Mer enn noe annet trengte han hjelp. Isteden levde han i et vakuum, uten mulighet for helsehjelp, arbeid, skolegang eller noen framtid. Resultatet ble at tre uskyldige ofre mistet livet.

Nå er det på tide å gjøre asylpolitikken mer human. Det gjør man ikke ved å oppbevare mennesker i Norge, uten å tilby dem verken hjelp eller en framtid.

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler