RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Leif Knutsen

"Nå er det viktig at muslimene..."

Hver gang såkalte islamistiske ekstremister gjør mer enn dagligdags grusomme ting, er det mange i norsk opinion som mener at det er spesielt viktig at "norske muslimer tar avstand fra dette."

Denne argumentasjonsrekken virker pussig på meg, av flere årsaker:

  • Det er da ikke enhver muslims forpliktelse overfor offentligheten å gjøre rede for alt han/hun tar avstand fra som andre folk foretar seg i Islams navn. Mitt utgangspunkt - inntil annet bevises - er at norske muslimer er akkurat like forferdet over IS som jeg er.
  • Ekstremistene vil ikke la seg overbevise av noe (andre) muslimer sier og mener. Dette dreier seg ikke et internt oppgjør på kammerset, der en gruppe ber den andre slutte med tortur, mord og etnisk rensing. Det dreier seg om en radikal gruppe som er blitt revet med av blodtørst som vi gjennom historien har sett i alle mulige land og sammenhenger. Antagelig er det helt motsatt: det for ekstremistene ingen større kjettere enn "moderate" muslimer. Da det kom terrorvarsel om de såkalte syriafarerne, tenkte jeg at det trolig var fremtredende norske muslimer som hadde mest å bekymre seg for.
  • Det er dessuten forskjell på meninger og handling. Det er forskjell på å drømme om, ønske seg, og sågar tale for innføring av kalifat i Norge - som forøvrig er helt lovlig, selv om jeg er 100% uenig av et stort antall årsaker - og å begå ulovlige handlinger for å fremme et slikt eller andre mål. 

Jeg er glad for all innsats som gjøres for å gjøre slutt på IS spesielt og motarbeide ekstremisme generelt. Men jeg synes ikke at muslimer - bare fordi de er muslimer - må gjøre en ekstra innsats for å markere at de ikke tilhører samme leir som IS eller andre fasistiske, rasistiske organisasjoner.