RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Leif Knutsen

Å lytte og vente, fremfor å beslutte og handle

De kloke blant oss vet å vente og lytte, særlig når det motsatte forventes.

Noen ganger hjelper det å ha erfaring som problemløsende rådgiver når jeg forsøker å være god tenåringsfar, andre ganger er det motsatt.

I de fleste bedriftskulturer berømmer og belønner man ledere for å være beslutningsdyktige og handlekraftige, men det er ikke alltid det lureste med tenåringer som er i omstillinger som krever av dem at de venner seg til at kroppen deres, hjernen deres, forventningene fra andre blir annerledes. 

Da er det ofte bedre å lytte og vente. Lytte til deres reaksjoner og tanker og erkjenne at de har plass i det hele; og vente til at de finner ut av tingene selv. Å beslutte og handle på vegne av tenåringer er av og til helt nødvendig, men alltid uforutsigbart: de får stadig større muligheter til å gjøre akkurat hva de vil med andres beslutninger og handlinger. 

Dette kommer av at min hovedoppgave som far ikke er å alltid sikre at mine barn tar de riktige valgene, men fremfor alt å gi dem evnen til å gjøre ansvarlige valg selv. Og det krever at jeg må legge av meg - eller i hvert fall utsette så lenge som mulig - mine impulser om å "skjære gjennom".

Dette kan være noe å tenke på i andre sammenhenger også: kanskje vi skal respektere ledere, eksperter, foreldre, venner, partnere, og andre som tør å innrømme at de avventer ting, men vil gjerne lære mer i mellomtiden.