*Nettavisen* Nyheter.

Aftenposten villeder oss om trafikkfare i Oslo

Aftenposten skilter med følgende overskrift: "Her skjer skadene i Oslo-trafikken" med kart over alle stedene der det i foregående år har skjedd alvorlige trafikkulykker.

For at vi ikke skal fundere over om dette bare er en grammatikalsk feil, følger de opp med følgende påstand: "Her er det farligst i byen". (Min uthevelse)

Hvor det er farligst i byen, er helt umulig å vite ut fra kartet og Aftenpostens arikkel. Kartet viser oss hvor det var farligst for konkrete personer på en bestemt dag, på et helt bestemt sted. Nyttig om du har en tidsmaskin, men altså helt ubrukelig for fremtiden. Det er altså ikke et kart over steder å unngå, eller å være spesielt forsiktig ved.

For hvis du ser på kartet, er fordelingen av disse farlige stedene helt tilfeldig. Du kan få en anelse om hvor det er størst trafikktetthet ved å se på kartet, men ikke stort annet. Du kan også se at det er farligere i kryss enn andre steder, men det burde neppe overraske noen.

Vi kan heller ikke av kartet se om Oslo er spesielt farlig for trafikanter (for vi har ikke sammenligningsgrunnlag), eller om det er blitt verre over tid, for alt faller innenfor forventet standardfeil.

Tanken er jo god, men for at både trafikanter og veiplanleggere skal ha godt beslutningsgrunnlag, bør det samles opplysninger om:

  • Mindre ulykker, og helst også nestenulykker. Her kunne Aftenposten (eller andre) sette opp en portal - eller sågar en mobil app - for innrapportering.
  • Subjektiv vurdering fra trafikanter om farlige steder (dette har Aftenposten forsøkt å gjøre før)
  • Sakkyndig vurdering over risiko på de forskjellige stedene
  • Andre observasjonsdata, som hvor ofte trafikken står fast, om trafikanter reduserer hastighet eller unngår stedene, osv.

Dette er naturligvis mye vanskeligere enn å plotte opplysninger fra politiet på et kart, men desto mer verdifullt. Vi kan ikke hindre enhver mulighet for trafikkuhell i byen, men vi bør vite hvor det er størst risiko for at det skal inntreffe.

Hvis vi tror vi vet noe om det ut fra Aftenpostens sak, har vi bare bedratt oss selv.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.