Blanke ark for NRK nyheter (og gjør Sport til en betalingstjeneste)

Nå som Mullah Krekar er blitt arrestert i Hemne kommune av Oslopolitiet (kjørte de virkelig i ens ærend opp dit?)* går vi inn i et nytt kapittel i denne absurde såpeoperaen. Antagelig blir Krekar dømt til ny tid i skattebetalernes pensjon, og det kan jo tenkes at det er en tilværelse som passer ham bedre enn et liv svært nær fattigdomgrensen på et sted hvor han slett ikke føler seg hjemme.

Det hele begynte med at NRK ga mannen mer oppmerksomhet enn nyhetsverdien av hans allerede velkjente synspunkter skulle tilsi, og det har de fått velfortjent kritikk for. Sendetid er - som NRKs redaktører utmerket godt vet - knapp, og det er vel omtrent 20 saker bare på Øra* som har mer nyhetsverdi enn at Mullah Krekar fremdeles er en fascist.

I Norge og verden er det en nærmest utømmelig liste hver dag over saker som er viktigere enn Krekars synspunkter.

Jeg kan trøste NRK med at det finnes sikkert folk med enda mer ekstreme meninger enn Krekar innenfor 10 kilometers diameter fra Marienlyst (for å få med Dønski) om de igjen skulle føle et akutt behov for å få crazy inn i studioet.

Det er på tide å bygge opp nyhetsavdelingen i NRK med blanke ark. her er mine forslag:

  • Spinn ut sporten til en selvfinansierende enhet, for eksempel abonnement eller reklame. At NRK har sport i det hele tatt er en levning fra tiden de hadde kringkastingsmonopol. Det vil spare mye penger og frigjøre mer tid til det NRK egentlig skal drive med.
  • Få slutt på den belærende fremstillingen av dagsaktuelle saker som altfor mange av redaktørene er henfalne til. Dette gjøres ved å etablere standarder for nøytralitet og saklighet i dekningen generelt og ved å lage et strengt skille mellom kommentarer og nyhetsformidling. Gjør det obligatorisk for alle NRKs journalister å lytte til On the Media hver uke.
  • Innfør to nye formater: 1) entimes programmer som går i dybden på godt definerte saker og som belyser det kontroversielle fra sidene til alle interessenter; og 2) debattprogrammer hvor debattanter får tid til å svare for seg og hvor programleder jobber med å få frem synspunktene i stedet for å sette debattanter fast.
  • Opprett en uavhengig stilling med oppgave å være kritisk til NRKs nyhetsdekning. Både (canadiske) CBC og New York Times har slike stillinger.

Helst bør NRK gjøre alle disse tingene selv og foreslå eventuelle lovendringer som gjør det mulig. Men om nødvendig bør dette være noe som alle politikere som ønsker en mer opplyst samfunnsdebatt bør gå inn for.

(Sånn for å være helt åpen om alt, så vokste min mor opp på Kyrkjesæterøra fordi bestefaren min var tannlege der, så jeg forbinder stedet med hennes minner derfra, som i all hovedsak var positive).

*: Jeg antok tidligere at Krekar var arrestert i sitt nye hjem på Kyrkjesæterøra, men jeg har fra pålitelige kilder at han var i Oslo i påvente av ny runde i retten om at han skulle sendes der.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.