*Nettavisen* Nyheter.

Det friske eller falmende grønne i Senterpartiets fremtid

Alle politiske partier bikker mellom impulsen til å fornye seg og impulsen til å holde fast i det gamle, og Senterpartiet er intet unntak. Jeg tror ikke valget av ny ledelse har på noen måte avklart denne motsetningen i partiet, men det er å håpe at debattene fremover styrker partiets rolle som en oppbyggelig faktor i norsk politikk.

Senterpartiets konservative impuls er å forsinke endringene i jordbruksbransjen ved å subsidiere eksisterende struktur. Ord som å være selvforsynt, distriktspolitikk, og grønnhet hives omkring, men det å bevare arbeidsplasser i jordbruket teller minst like mye. Dette Senterpartiet er en interessorganisasjon, den politiske vingen av en fagforening.

Senterpartiets progressive impuls er langt mer interessant; sysselsatte i jordbruket må ned, proteksjonisme må avskaffes, og vi må utnytte Norges konkurransefortrinn i jordbruk, antagelig noe slikt som rikelig med vann, lang vekstsesong, kaldt klima, osv. som egner seg utmerket til hardføre plante- og dyrearter. Vi går mot en tid med færre og større gårdsbruk, mer automatisering, langt mer interessant spesialisering, og antagelig innovasjon i vårt hjemlige kosthold.

I en overskuelig fremtid vil sysselsettingen i jordbruket være en fjerdedel av det den er i dag, produksjonen det dobbelte målt i kroner, og Norge vil være et foregangsland i bærekraftig jordbruk. De som jobber i jordbruket vil tjene dobbelt så mye og ha tilgang til verdensmarkeder, og investeringer i jordbruk vil være en del av kapitalmarkedene. Vi vil bygge opp forsknings- og innovasjonsmiljø i indre Troms og i Folldal. Kjøtt fra norsk lam, kje, og reinsdyr vil være ettertraktet på verdens beste restauranter.

Dette er gode ambisjoner, synes nå jeg. I stedet for å sultefore bønder ved å la dem slite seg ut på 100 mål med noen kyr, griser, og høns.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag