Du trenger ikke ligge med noen for å få boken din anmeldt

Det er sant at det skrives for få bokanmeldelser. Løsningen ligger ikke i papirmedia, men i en digital dugnad. Hvem er med?

Debatten om litteraturkritikk er egentlig bare en levning av papiravis-tankesettet som likevel er på vei ut. For premissene på diskusjonen er at 1) det er begrenset plass til anmeldelse og eventuelt tilsvar; og 2) det er bare betalte litteraturkritikere som kan skrive anmeldelser.

Disse premissene er mildest talt sviktende:

  • De som er interesserte i å lese anmeldelsene blar ikke gjennom avissider for å finne dem. Hvilke bøker som anmeldes i ulike aviser (eller andre tidsskrifter) er avhengig av målgruppen for avisen, hvilket altså vil si hva som fenger interessen til flest mulig av dem som titter gjennom blekka uten noen bestemt mål og mening om hvilke bøker som er aktuelle.
  • Anmeldelsene er derfor en tjeneste til leserne (og ikke forfatterne). Poenget er at for eksempel Aftenpostens lesere skal være takknemlige for at anmelderne der hjalp dem med gode kjøpsvalg. Hvilke bøker som dekkes er derfor avhengig av hva leserne vil ha kjøpshjelp om.
  • Ettersom aviser hovedsakelig leses den dagen de gis ut, er de spesielt dårlig egnet til litteraturanmeldelser. Enda verre er det at anmeldelser på papir er dårlig "merchandising": om du blir interessert i en bok du leser om i avisen, er det et godt stykke arbeid for å faktisk få tak i boken.

Løsningen er egentlig ganske enkel: et kooperativ, en pågeående dugnad, for bokanmeldelser, simpelthen et websted som i det minste omtaler og helst presenterer anmeldelser av alle bøker som utgis av norske forlag.

Den fungererer etter følgende prinsipper:

  • Alle bøker som utgis får omtale på webstedet. Det må bli forlagets ansvar å legge det inn.
  • Det legges ut lenker til å kjøpe bøkene i omtalen. Hadde vært fint om stedet kunne finansieres av salgsprovisjon, vet ikke om vår boklov tillater det.
  • Vil du at din bok skal anmeldes, må du skrive minst tre anmeldelser selv innenfor ditt område.
  • Kunne også være et krav om at du skal kvalitetssikre et visst antall anmeldelser også.
  • Forfattere får plass til å kommentere anmeldelser eller forsåvidt sine egne bøker.
  • Det er et mål å ha flere anmeldelser per bok.
  • Webstedets redaktør passer på at det ikke blir interessekonflikt, dvs. passe på at folk ikke anmelder sine egne bøker.

Ettersom dette fremmer boksalg, bør det finansieres av bokbransjen med styres som et uavhengig organ, og de kan også publisere webstedet. Dette er egentlig bare å gjøre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag