Gå til sidens hovedinnhold

Er de som er uenige med meg dumme eller slemme?

.... der jeg med god hjelp fra Bertrand Russell legger frem prinsipper for en mer ærlig, livlig, og produktiv samfunnsdebatt.

Tilsynelatende er dette et absurd spørsmål, særlig hvis du av og til (eller som regel, eller alltid) er uenig med meg.

Selvfølgelig finnes det redelig uenighet, der to eller flere parter ser på de samme fenomen og prinsipper og kommer til ulike konklusjoner.

Men jeg må innrømme at jeg ofte får en følelsesmessig reaksjon på det jeg leser og hører: det blir liksom så galt at det er mest nærliggende at det rett og slett feiler ham eller henne som kommer med det. Fristelsen blir da å skrive noe som jeg (innbiller meg) "avkler" min meningsmotstander, viser ikke bare hva som er feil med argumentasjonen men også hva som er galt med selve personen.

Og det triste er dette: det er slike sinte, spisse, kategoriske innlegg som leses og får oppmerksomhet. "Scan value" i mediaoverskriftene går helst på følelser og ikke intellekt. Hvis man vil at en sak skal få oppmerksomhet, er det mest effektivt alltid fristende å sette det mest mulig på spissen og gjøre motparten til fiende ikke bare i saken, men å gjøre dem til motstandere av all redelighet, moral, og rasjonalitet. Den greieste forklaringen på at noen har konkludert annerledes enn meg, er at de har en defekt som jeg slipper.

Hvis motparten så svarer med samme mynt, har vi det gående med utveksling av stråmannsargumenter, mistenkeliggjøring, pissekonkurranser, og fornærmelser.

Nå har det også slik at jeg synes vi i Norge også er for avmålte i våre debatter, det er altfor få (selv om det er noen) som har sine meningers fulle mot.

Og jeg lurer på om det er en sammenheng: har vi fått en politisk kultur der uenighet om sak altfor ofte går over til personangrep? Der man som person risikerer å bli beskyldt for å være fanatisk, fundamentalist, bakstreversk, kvinnefiendtlig, mot familier, barbarisk, osv., fordi man mener noe andre ikke liker?

Jeg tror det.

Jeg tror at debatt om viktige (og forsåvidt mindre viktige) saker mister dybde og dynamikk ved at man risikerer å få all mulig kjeft for å komme med et uvanlig, omstridt, eller lite utbredt synspunkt.

Derfor skal jeg forsøke har jeg følgende ambisjoner for min polemikk fremover:

 • Jeg skal være mer modig med å gå løs på argumenter jeg er uenig i. Å vise uenighet er å vise respekt.
 • Jeg skal være mer ærlig om dårlige argumenter, også når jeg er enig i konklusjonen, og særlig når det er jeg som har gjort feilen. Og også når jeg er i villrede om en sak.
 • Jeg skal alltid gå inn for å overbevise motparten heller enn å senke dem. Og de skal få anledning til å overbevise meg.

Så skal jeg fra tid til annen lese disse ti reglene fra Bertrand Russell (oversatt som hastesak av meg):

 1. Ikke vær absolutt sikker på noe
 2. Ikke tenk at det er verdt å bygge overbevisning ved å holde fakta skjult, for fakta vil helt sikkert se dagens lys
 3. Aldri forsøk å motvirke tenking, for du vil helt sikkert lykkes
 4. Når du møter motstand, om det så skulle komme fra din ektefelle eller dine barn, gå det i møte med argumentasjon og ikke myndighet, for all seier som bygger på makt er uekte og en illusjon
 5. Ikke respekter andres autoritet, for det finnes alltid andre autoriteter som går i en annen retning
 6. Ikke bruk makt for å holde nede meninger du finner ødeleggende, for det er slike meninger som vil holde deg nede
 7. Ikke vær redd for å ha eksentriske meninger, for hver mening med bred aksept nå, var en gang eksentrisk
 8. Søk lykke i intelligent motbør enn passiv enighet. Hvis du verdsetter intelligens slik du burde, så vil det første medføre dypere enighet enn det siste
 9. Vær møysommelig ærlig, selv når sannheten passer dårlig, for det vil være mer ubekvemt om du forsøker å skjule det
 10. Ikke vær misunnelig overfor dem som lever i tåpenes paradis, for det er bare en tåpe som vil tro de har lykke slik

Jeg kommer til å skrive mer om dette...

Reklame

Husker du disse to idiotene?