Følg Støres råd og stem Høyre

Politikere vil at du skal stemme på sitt parti, uansett. Men om du som Støre er opptatt av å redusere FrPs innflytelse i den nye regjeringen, er det beste å stemme pragmatisk, dvs. på Høyre, eventuelt Venstre eller KrF hvis de er på vippen i ditt fylke.

Før helgen advarte Jonas Gahr Støre om at Høyre som "det første konservative partiet i Europa" er inne på tanken å regjere med et høyrepopulistisk parti, altså FrP.

I forbifarten er det bare å bemerke at:

  • Mange vil nok anse SV som et venstrepopulistisk parti. I farten gidder jeg ikke se etter hvor mange europeiske sosialdemokratiske partier har vært i koalisjon med venstreradikale partier, men jeg tror ikke det er noe de gjerne gjør, eller anbefaler.
  • Arbeiderpartiet har tidligere klagd over at Høyre ikke vil avgi bestemte løfter om sammensetningen av en eventuell borgerlig regjering, men Støre er altså nå sikker på Høyres intensjoner
  • Hvis vi skal snakke om høyrepopulisme i Norge, tror jeg at FrP får ganske skarp konkurranse med Senterpartiet. Et parti Støre tilsynelatende lykkelig har regjert sammen med.

Men for dem som faktisk frykter det Støre gjør, nemlig at FrP skal komme i regjeringsposisjon i koalisjon med Høyre, er det helt klart best å stemme Høyre.

Det er to måter å bestemme hva du skal stemme på:

  • Du kan være idealist og stemme på det partiet du er mest enig i, og da er det fritt frem å vurdere Demokratene, Det liberate folkeparti, Piratpartiet, Pensjonistpartiet, Kystpartiet, De Kristne, osv.
  • Du kan være pragmatiker og stemme for et parlamentarisk grunnlag du mener er best for den partilederen som etter alt å dømme får oppgaven å danne ny regjering. Da blir meningsmålinger viktige, for du kommer ikke til å "kaste bort" stemmen din på et parti som ikke når over sperregrensen, som allerede har alle de mandatene de kan få, eller som ikke kan få nok mandater til å endre på det parlamentariske grunnlaget for en regjering.

I følge Støre blir det så viktigst å unngå at FrP får en plass i en koalisjon, eller at den plassen blir så liten som mulig. Det kan oppnås på to måter: enten gjøre Høyre så stort som mulig, eller gjøre andre koalisjonspartnere større enn FrP.

Å stemme på Arbeiderpartiet, SV, eller Sp vil - etter meningsmålingene å dømme - i beste fall styrke opposisjonen i det neste Storting (og det har for all del verdi i seg selv), men vil i verste fall styrke FrPs posisjon i regjeringsforhandlingene. Å stemme på dem kan være riktig hvis du vil være idealist, men antagelig bortkastet hvis du er pragmatiker: med mindre det skjer noe virkelig dramatisk de neste par ukene, er det bortimot 100% sikkert at Erna Solberg skal danne ny regjering.

Som pragmatiker som vil redusere FrPs makt, er det best å stemme på Høyre, eller på KrF eller Venstre?

Det kommer an på situasjonen i ditt fylke, slik du forstår den ut fra meningsmålingene.

  • En grei tommelfingerregel er å ikke kaste bort stemmer på et parti som er svært nær sperregrensen nasjonalt med mindre du bor i et fylke hvor et mandat kan komme inn på ordinær mandatfordeling.
  • Dernest er det mer sannsynlig (men slett ikke sikkert) at en stemme for Høyre vil få mer uttelling enn en stemme for de andre, simpelthen fordi de er størst (Akershus, Aust-Agder, Buskerud, Hordaland, Møre og Romsdal, Oslo, Rogaland, Vest-Agder, Vestfold), etter nest størst (Finnmark, Hedmark, Nord-Trøndelag, Nordland, Oppland, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag, Telemark, Troms), Østfold i alle fylker.
  • Fylker der Venstre kan ligge på vippen er Hordaland,
  • Fylker der KrF kan ligge på vippen er: Aust-Agder, Hordaland, og Rogaland

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.