RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Leif Knutsen

Har DU voldtatt noen?

Nyheter fra flere steder i verden, blant annet: Øygard som fikk som han fortjente av Høyesterett, en undersøkelse i Asia som viser at 25% av alle menn har voldtatt, 200 piskeslag til en saudi-arabisk kvinne for - etter domstolenes ville fantasier - satt seg lagelig til for voldtekt. Og mer.

Det som går igjen i alle disse sakene er resonnementet i forsvaret av disse handlingene: menn har krav på å få visse behov innfridd, og det kravet overgår kvinners rett til trygghet. Eller for å gjengi poenget til Rachel Jewkes, lederen for studien i Asia: menn mener at de har rett til å ha sex, mens kvinner har ansvaret for å forsikre seg om at de ikke har sex når de ikke ønsker det. 

Dette er en kvinnefiendtlig mentalitet, og er faktisk uverdig for menn. Det er tull å påstå at vi mister forstand og ansvarsfølelse av å være kåte. 

Det er uvisst hvor utbredt den mentaliteten er, og man får håpe at FN og vestlige nasjoner, blant andre Norge, gjør lignende studier.

Men jeg har en mistanke om at mentaliteten også finnes her, men kommer til syne i andre former. 

Jeg har vært i flere diskusjoner hvor menn tar opp risikoen for å bli beskyldt for voldtekt når det egentlig har vært et tilfeldig forhold. Frykten er at en kvinne "angrer" om morgenen at hun har hatt sex og forsøker å håndtere "skammen" ved å anmelde ham for voldtekt. 

Det kan nok forekomme, men det synes langt mer utbredt at kvinner i Norge unnlater å anmelde voldtekt fordi de vet at bevisbyrden er ualminnelig tøff. Det er for eksempel vanskelig å vite om Øygard ville blitt dømt om de ikke fant SMS-tekster, Skype opptak og andre fysiske bevis. (Vi kan være sikre på at andre som Øygard vil passe på å ikke gjøre den "feilen").

Det jeg etterlyser er en endret mentalitet blant menn og til menn. Maskulinitet bør gå ut på å ta ansvar, og det er ingenting ansvarlig i å utnytte kvinner når de av en eller annen grunn (alder, alkohol, rus, osv.) er sårbare. Den tøffe mannen bør ta ansvar for at kvinner som har rotet seg bort finner veien trygt til hjem og venner. Og den som gjør noe annet bør ha øynene åpne for at han tar en stor risiko. Å utnytte kvinner bør av samfunnet vurderes som en karaktersvakhet, et tegn på moralsk svikt.