RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Leif Knutsen

Har Georgia Tech innvia fremtidens universitet?

Det var bare et spørsmål om tid: hvilket veletabert universitet ville ta skrittet fullt ut og tilby studier tuftet på MOOC (Massively Online Open Courses)?

Svaret er en av de mest prestisjetunge tekniske universitetene i USA (og dermed verden) Georgia Tech: her kan man få en fullverdig master i informatikk for USD 6 600, omtrent en tidel av hva det vil koste å gjøre det på den gammeldagse måten.

Det er mye skepsis allerede i forkant, og mange innsigelsene vil vise seg å være berettigete. Og så vil Georgia Tech, og andre universiteter, lære av disse og bli bedre. 

Så langt er folk opptatte av tilbudssiden, dvs., hva utdannelsen vil bestå av i denne nye formen og til denne prisen. Men det vil med tid bli mer snakk om hva som skjer med etterspørselen.

For hvis det er mulig å få en riktig god utdannelse billig, og uten å flytte til (for eksempel) Atlanta, vil flere finne på å gjøre det. Enten for karriere eller personlig berikelse. "Normert tid" vil bli stadig mer irrelevant, studier vil bli mer resultat- enn prosessorientert. Det vil vokse opp et sekundærmarked for individuell instruksjon, tilleggsmaterialer, sågar alternative forelesninger. Antagelig vil det bli større etterspørsel etter studier innenfor emner som har mindre umiddelbar anvendelse for de fleste (filosofi, musikk, filologi, osv.) men som vise seg å ha stor påvirkning på vår sivilisasjon på lang sikt.