RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Leif Knutsen

Hva er prest Olav Vikses neste jobb?

Olav Vikses syn på jøder er et gufs fra en tid de aller aller fleste norske kristne har lagt bak seg. Men hva skal vi gjøre av at han mente at slike syn var stuerene nok til et menighetsblad?

La meg gjøre to ting klart med en eneste gang:

  • Det er umulig å ha en rasjonell diskusjon om sannhets- eller rimelighetsinnholdet i religiøse dogmer. Prest i Den norske kirke Olav Vikse holder fast på en fortolkning av bibelske skrifter som han heldigvis har til felles med bare en liten minoritet kristne, men som var ganske så utbredt den gangen prester med stor rettskaffenhet satte "U" ved siden av døptes navn i kirkebøkene. Ingen rasjonelle argumenter vil få ham ut av den kjelleren.
  • Kirken har på sin side et vanskelig dilemma. Hele institusjonen bygger, i likhet med de fleste andre trossamfunn, på at deres teologiske oppfatning er bedre enn andres. Det er en luthersk-evangelisk kirke, tross alt. Så det er bare å forvente at de anser annerledestroende som mer eller mindre villfarne. Jeg har virkelig ingen problemer med akkurat det. Men når det er sagt, må også kirken sette noen grenser rundt hva som er akseptabelt. Det kan kanskje være lett for mange å si at dogmen om at jøder har kollektiv synd for gudsmord burde falle utenfor kirkens rammer, men kanskje ikke så lett å akseptere at kirken kunne ta avstand fra selvbestemt abort eller vielse av homofile. Jeg er ikke medlem av kirken, så dette er ikke mitt problem.

Når jeg så har lagt inn disse forbeholdene, så er det mye å si om Olav Vikses brev til husstander i Arna og Ytre Arna, og særlig Magne Fonn Hafskor, som er redaktør i menighetsbladet. (Vikse var for feig til å kommentere saken selv til Vårt Land). Hafskor sa nemlig at han så « ikke noe i denne teksten som ikke kan settes på trykk».

  • Stråmann: kritikken av denne utgivelsen gikk på at den ble utgitt i et menighetsblad sendt ut av Den norske kirke, altså det som skal forsøke å være en samlende folkekirke i Norge. Om Vikse hadde satt denne teksten på trykk i hva det nå er som Vigrid utgir, hadde ingen løftet et øyenbryn. 
  • Når Hafskor presiserer at teksten bare er utrykk for Vikses mening, må han jo tro at Vårt Lands lesere er idioter. Hadde en vikarprest i menigheten forsøkt å skrive et brev som argumenterte for pavens ufeilbarlighet, eller kanonisering av Mormons bok, eller voksendåp, tror jeg det hadde falt Hafskor adskillig tyngre for brystet å sette det på trykk. 
  • Lederne i Den norske kirke må nå bestemme hvilken regel Vikse og Hafskor brøt med denne teksten: enten ble 1) menighetsbladet brukt til politisk polemisering (kirken skal av åpenbare årsaker være politisk nøytral) ellers så 2) var det forkynnelse av religiøst innhold som jeg oppriktig trodde ikke har noen plass lenger i kirken. Jeg forventer at den avklaringen kommer.

Det som er skummelt er hva både han og Hafskor mener er rimelige bidrag til offentlig debatt generelt, og i et slikt tidsskrift spesielt. Og akkurat det kunne Den norske kirke ha godt av å drøfte litt nøye.