RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Leif Knutsen

Hva kan inngå i våpenhvile i Gaza?

Både Israel og Hamas står overfor tunge strategiske dilemmaer når det i kulissene foregår våpenhvileforhandlinger, trolig med Egypt som hovedmegler.

Israels ønske er først og fremst å avvæpne Hamas til en slik grad at terroristhandlinger fra Gaza - i form av rakettangrep, kidnapping, skying, m.m. - ikke forekommer i overskuelig fremtid. Sekundært er det nok et ønske om å kunne løfte restriksjoner i luften over Gaza, kyststripen og internasjonale farvann, og overgangene, for dermed å få til en slags normaltilstand som letter på det internasjonale presset mot Israel. Tertiært er det antagelig å legge til rette for et regimeskifte i Gaza som gjør samlende fredsforhandlinger med PA mulig.

Det er ingen som har forhåpninger om at alle disse tre kan oppnås, og det er skepsis til at selv den første er oppnåelig.

Hamas har gjort sine målsetninger klare: de vil at Egypt skal åpne grenseovergangen inn til Gaza, vil at Hamas-ledere i israelsk fangenskap skal frigis, og vil på ingen måte gi avkall på evne til å drive terrorisme mot Israel.

Det er ingen som tror at Israel vil være tilfreds med slike betingelser.

Alle rapporter til tross, er det vanskelig å vite med sikkerhet hvor effektiv Israels flyangrep mot Hamas-mål har vært. Hverken Hamas eller Israel har full oversikt over skadene som er gjort, og de er neppe interesserte i å være åpne med det de vet eller ikke vet. Det kan være at Hamas ligger nede for telling og bare gjør gode miner til slett spill; og det kan være mulig at de har lært å beskytte sine viktigste aktiva mot det israelske luftvåpenet.

Alt vi hører i nyhetene er enten spekulasjoner eller de påstandene pressetalsfolk vil skal videreformidles både til omverdenen og motparten.

Eventuelle israelske bakkeoperasjoner vil bli målrettede, raske, og effektive. Hamas er nok fristet til å gå i slag med Israel men vet også utmerket at risikoen ved en slik trefning er ydmykende nederlag. Det store spørsmålet blir ikke om Israel er i stand til å ta de målene de velger på bakken, men om de makter å velge riktige mål. Ganske sikkert er det allerede tungt med spesialstyrker i Gaza allerede som oppklarer forholdene og maler blink på viktige mål.

Mye tyder forøvrig på at omverdenen krever at Israel bidrar til PAs stilling blant palestinerne gjennom denne operasjonen. Egypt har for eksempel foreslått at PA-styrker overtar grensen til Egypt, og det vil i praksis si kontroll over import og eksport fra Gaza. Jeg håper at Israel ser en mulighet her til å stabilisere ting for Fatah på bekostning av Hamas.

Min spådom - antagelig ikke mye verdt, men det er slikt folk spør om - er at Israels bakkeoperasjon vil komme, være målrettet mot mange mål, og fort unnagjort (mindre enn 72 timer). En slik aksjon kan føre til Hamas går mye mer aggresivt til verks med rakettene sine ut fra den mentalitet at det er bedre å skyte raketter mot Israel enn å la dem falle i israelske hender. Det kan bli noen dramatiske og (dessverre) blodige døgn. Om dette får varige endringer er antagelig mer opp til USA og Egypt enn Israel og Hamas.