*Nettavisen* Nyheter.

Hvordan forstå bortføringen av tre israelske tenåringer

Kidnappingen av Eyal Yifrach (19), Gil-ad Shaar (16) og Naftali Frenkel (16) er en langt viktigere sak i Midtøsten en norsk pressedekning gir inntrykk av. For å forstå handlinger fra flere aktører fremover må man se det i de rette sammenhengene.

Det er her en liten, middels, og stor sammenheng. Hvordan aktørene handler vil i stor grad være avhengig av hvilken sammenheng de forsøker å påvirke. Med forbehold om at dekningen av denne saken er av ytterst blandet kvalitet, bør lesere ha disse tre i bakhodet når ting utvikler seg.

  • Den lille sammenhengen er begrenset til denne begivenheten, der noen har kidnappet tre israelere, antagelig for å få et forhandlingskort om et eller annet fra israelerne. Jeg tillater meg å spekulere at det dreier seg om noen innenfor det radikale islamistiske miljøet (kanskje Hamas, men ikke nødvendigvis) som grep en mulighet, hadde "flaks", og sitter nå med tre gisler. De fikk flere timer å skjule guttene, men det er lite sannsynlig at de turte å bevege seg langt vekk fra bortføringsstedet. Av årsaker som kommer frem i den middelstore sammenhengen, har nok Hamas lite lyst til å gjøre dette til en kampsak og antagelig er det press på å avklare denne saken så snart som mulig.
  • Den middelstore sammenhengen er at Hamas og Fatah forsøker å få til et samlingsregime som kan påberope seg internasjonal legitimitet. Slike bortføringer - ulovlige uansett hvordan man ser på det - ødelegger Hamas' troverdighet, og det er årsaken til at Hamas nekter enhver befatning med saken. På den annen side er det nok grupperinger blant palestinerne som bifaller bortføringen og ser muligheter for at palestinske fanger kan frigis i en byttehandel - det kan koste Hamas dyrt, om de er i stand til det, å slippe fri gislene uten å få noe igjen for det.
  • Den store sammenhengen er fremgangen til ISIS i Irak og muligheten for en utvidet konflikt i Midtøsten: skjerpede kamper i Syria, totalt borgerkrig i Irak (med iransk innblanding), og fare for at Irak og Tyrkia trekkes inn i det hele. I denne sammenhengen er Hamas en moderat og pragmatisk aktør som ikke ønsker direkte konfrontasjon med noen.

Mens guttenes skjebne er uviss, trenger alle andre å balansere flere hensyn i sine handlemåter:

  • PA/Fatah ønsker ikke å legge kidnapping til sitt arsenale. Uansett hvor mye de - og mange andre - misliker jødiske bosetninger på Vestbredden, bygger gisseltaking ikke sympati hos noen med seriøs interesse i fredsarbeid. På den annen side kan ikke for åpent samarbeide med israelerne for å få orden på det - enda sikkerhetssamarbeidet mellom PA og Israel etter alt å dømme fungerer rimelig godt - så her foregår nok veldig mye bak kulissene.
  • Hamas må bestemme hvilken side de vil stille seg på i saken: om de støtter eller sågar er direkte ansvarlige for kidnappingen, signaliserer de samme strategi som ISIS og forsterker dermed sitt omdømme som en del av problemet, og ikke løsningen, i Midtøsten. Om de ikke bare tar avstand fra bortføringen men også bidrar til å avslutte den, vil det føre til stor indre strid blant palestinske radikale, men vil også løfte deres omdømme i Vesten.
  • Israel får forståelse for sin iherdige innsats på vegne av de tre guttene; men de bør unngå alt som berettiger beskyldninger om kollektiv avstraffelse. Den balansen bestemmes av forhold som ikke er kjent for offentligheten, altså hva de har av etterretning og den taktiske situasjonen på bakken til enhver tid. For Israel ville det være best om de berget guttene på egen hånd, uten palesitnsk hjelp. Antagelig benytter israelerne seg også av denne muligheten til å vise palestinerne hvor god etterretning de har rent generelt.
  • Siden en av gislene er amerikansk statsborger, er den amerikanske regjeringen mer involvert i saken enn vanlig. Det vil neppe bli aktuelt å frigi bare amerikaneren, men det er også tvilsomt hva slags makt USA vil legge bak kravene til palestinerne om å få orden på dette.

Min prognose - som er svært lite verdt i alle denne usikkerheten - er at guttene vil komme til rette de neste 48 timene. Israelerne vil selv være de mest synlige i redningsaksjonen, men antagelig vil PA bidratt til avgjørende grad i bakgrunnen. Netanyahu vil måtte betale for dette gjennom noen lite synlige men desto mer viktige politiske ettergivelser. Utveien kan vise seg å være den egyptiske hærens vilje til å megle frem en ordentlig løsning.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.