RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Leif Knutsen

Hvorfor oljeprisfall er bra for Norge og dårlig for verdensøkonomien (på sikt)

Dagens Næringsliv, som oftest og forfriskende antitabloid, har i dag overskrift om hva et ekspertpanel mener skal til for å "redde" norsk økonomi. Bakgrunnen er at fallet i oljeprisene fører til redusert investering i oljesektoren og lavere oljeinntekter. Det skaper vanskeligheter for dem som er avhengige av oljesektoren og høye oljeinntekter, dvs. mesteparten av landet.

Vi vet ikke hva som er et stabilt, langsiktig leie på oljeprisen. Her er en graf fra Macrotrends.net som gir et historisk perspektiv:

 


Det er i stor grad politiske begivenheter som får prisen til å svinge plutselig, og antagelig er det politikk mellom Saudi Arabia og USA som er ansvarlig for det brå fallet den siste tiden.

Det som imidlertid er sikkert, er at:

  • Innen overskuelig fremtid må vi finansiere "den norske modellen" med noe annet enn valutagave fra Nordsjøen
  • Det er mye lettere for politikere å utsette de vanskeligste omstillingene til etterkommere i regjeringskontorene enn å ta fatt på dem selv
  • Jo lavere oljeprisen er, jo mindre gjøres det for å utvikle alternative energikilder verden over

Om politikere følger opp DNs krisemaksimering med et mandat om å oppmuntre til ny næringsutvikling i Norge, så er det fint. Oppsigelser av smarte ingeniører i Stavangerområdet frigir mental energi og økonomiske incentiver til å finne på helt nye ting, gjerne basert på ferdigheter de har bygget i sin tidligere bransje. Trangere økonomiske tider gir også politikere anledning til å prioritere mer langsiktig (les: gjøre mer for å konkurranseutsette norsk næringsliv og gjøre offentlig sektor mer produktiv).

Derimot er lave oljepriser litt som å tisse i buksen for verden forøvrig. Av flere grunner bør vi ikke utsette utvikling av alternative energikilder, og ingenting skaper incentive til det som høye oljepriser.