*Nettavisen* Nyheter.

Innlegg som burde være helt unødvendige

Johannes Rø og Paal Sigurd Hilde har et gjesteinnlegg i regjeringens blogg hvor de avslører at stormakters egennyttige utenrikspolitikk kan komme i veien for gjennomføringen av FNs opprinnelige idealisme.

Jeg håper at ingen falt av stolen over denne "nyheten".

Dette kan umulig være nytt for Rø og Hilde eller noen andre som faktisk har fulgt med på utenrikssaker siden annen verdenskrig, så jeg må undre meg over hvem som er det tiltenkte publikum for dette innlegget.

Det er ellers å bemerke dette:

  • Det egentlige navnet på FN burde være "Regimeforsamlingen". Selv om liberale demokratier er på sakte men sikker fremmarsj verden over, burde flertallet i Generalforsamlingen ha null moralsk tyngde.
  • Hele poenget med Sikkerhetsrådet er jo å holde i gang en dialog mellom stormakter som alltid vil ha større eller mindre interessekonflikter.
  • Hva som er fasit, referanseverket for folkerett kan diskuteres og bør det. Å påstå, slik mange i Norge gjør, at den er å finne i FN, er i beste fall ensidig og i verste fall villedende.
  • Den indre konflikt - dialektikken, om man vil - mellom idealisme og pragmatisme i utenrikspolitikk er velkjent, og særlig i den amerikanske epoken.

Bare så det er sagt: jeg tror Norge har muligheten til å spille en veldig viktig rolle i FN og andre internasjonale arenaer ved å konsekvent tale idealismens sak. Vi er blant de få som har råd til det.

Men vi har ikke lykkes med det ennå, hovedsakelig fordi:

  • Den radikale venstresiden har altfor store innflytelse på vår oppfatning av legitime verdier
  • Vi er - som dette innlegget viser så godt - utrolig naive om den kyniske pragmatiske siden av saken
  • Vi faktisk tror at en "overstatlig myndighet" ville være et ideale (selv om vi altså holder oss for gode til EU)

Sukk. Det er langt igjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.