*Nettavisen* Nyheter.

Lindboes fordomsfulle uvitenhet om jøder og jødedommen

Hvis barneombudet virkelig bryr seg om å gi norske barn gode oppvekstvilkår, kan jeg foreslå noen umiddelbare tiltak i nærmiljøet.

Morten Lindboe, visstnok en veterinær og også medlem av den temmelig tvilsomme gruppen "Stopp rituell omskjæring av norske barn", har følgende kommentar til MIFFs dekning av karikaturen i Dagbladet:


https://fbcdn-profile-a.akamaihd.net/hprofile-ak-ash4/c5.5.65.65/s56x56/484258_10151313678016372_268768633_t.jpg

Morten Lindboe via Stopp rituell omskjæring av norske barn

Haha, slik går det når man tror man er av Guds utvalgte folk og reiligion (ens egen, selvfølgelig!) brukes som unnskyldning for å bedrive rituell skjæring i små guttebarns kropper. Hold deg fast:
"[Tegneren] vil bruke sin blodige fantasi til å sverte hele folkegrupper [?]"


(Jeg er ikke medlem av denne gruppen men jeg har gjort så godt jeg har kunnet med å bekrefte at sitatet stammer fra ham. Om Lindboe forteller meg at det ikke er det, skal jeg dementere umiddelbart).

Lindboe siterer meg i denne uttalelsen, så jeg vil tillate meg et par kommentarer:

  • Jeg kan ikke se i noen av mine eller andres reaksjoner at dette med å være utvalgt brukes som argument for noe som helst, og på ingen måte en unnskyldning. Så her argumenterer han mot en stråmann - som i likhet med Drefvelin - er helt og holdent et resultat av hans egne fordommer og uvitenhet.
  • Jeg vet ikke hva han synes er så komisk her - karikaturtegneren antyder at det finnes folk som vil kutte av tær, stikke barn med gafler, og lenke dem fast til bord. Hvis slike beskyldninger er svertende, så vet ikke jeg. Tror faktisk ikke en gang Drefvelin ønsket at noen skulle le av poenget hans, hva nå han egentlig mente med det.
  • Dette med "Guds utvalgte" misforstås ofte, og nesten alltid for å sette jøder og jødedommen i et dårlig lys. I all korthet går ideen ut på at jøder er utvalgte til en rekke forpliktelser som ikke-jøder slipper, og som ikke gjør dem bedre enn ikke-jøder. Det gir ikke jøder noen spesielle privilegier til å mishandle noen, snarere tvert i mot.
  • I alle fall er det ingen sammenheng i jødedommen mellom "utvalgthet" og skikken med brit milah. Dette er også hans frie fantasi. Jøder rettferdiggjør skikken med at de mener at det er til beste for deres barn. Det er ingenting som tyder på at vi tar feil, hverken etisk eller medisinsk. Motstanden er fra folk som ikke liker skikken og vil at andre skal rette seg etter hva de ikke liker.

Altså: Morten Lindboe argumenterer mot en stråmann, og han kommer med ville, ubegrunnede påstander om jøder og jødedommen.

Men til poenget:

Uansett om man tror de villeste påstandene om tidlig mannlig omskjæring, så finnes det langt verre ting barn kan oppleve i sin oppvekst.

En av dem er å vokse opp i et hjem som fremmer slik løgnaktig fiendtlighet mot etniske og religiøse minoriteter.

Og det vil jeg anbefale barneombudet å ta opp med sin mann.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag