*Nettavisen* Nyheter.

Liv Signe og Bård Vegar gjorde en feil og burde ha innrømmet det med en gang

Folk med særskilte privilegier - som for eksempel statsråder - har et særskilt ansvar overfor sine embeter å sikre at de ikke en gang skaper inntrykk av interessekonflikt. Inngår ikke dette i grunnkurset som arrangeres for statsråder?

Men først et ord om Senterpartiet:

Alle partier er som tvillingpar i en dårlig tegnefilm: du har den gode tvillingen og den onde tvillingen.

Senterpartiets gode tvilling er engasjement for økonomisk og kulturell utvikling i lokalsamfunnet. De er de fremste talsfolkene for den fortsatt store delen av Norge som ikke pendler inn til en større eller mindre by, som er stolte av sin dialekt, og som ønsker å gjøre det meste ut av Norges naturressurser.

Senterpartiets onde tvilling er den provinsielle grinebiteren som er seg selv nærmest og er mistenksom overfor alt som synes fremmed og merkelig. Den er smålig overfor byfolk, grådig med andres skattepenger, usolidarisk, og bakstreversk.

Liv Signe Navarsete og Bård Vegar Solhjell gjorde en brøler. Mens de fremdes hadde statsrådluene på, inngikk de an avtale som tjente Navarsetes personlige preferanser på andres bekostning. Navarsete skulle ikke ha ringt Solhjell, og Solhjell burde ha sagt:

"Liv Signe, den foreslår jeg du tar i full offentlighet når du er stortingsrepresentant. Dette vil se ille ut når vi begge sitter i de stolene vi gjør nå, uansett hva saken dreier seg om ellers."

Les også Stavrum: Dårlig dømmekraft av Navarsete

Kristin Halvorsen er helt på villspor når hun mener at dette har med Navarsetes rett til å fremme lokalinteresser. Eller for å si det slik: jeg hadde neppe kommet langt om jeg hadde forsøkt å ringe til Solhjell og spurt om han ikke kunne prioritere å legge kraftlinjen rett ved meg under jorden.

Antagelig skyldtes dette ren ubetenksomhet, at begge to falt for en fristelse i et øyeblikk det var nærliggende å gjøre det. Dette nådde offentligheten, de burde ha erkjent problemet, gjort det nødvendige for å rette det opp, og så kommet seg videre inn i neste fasen i deres politiske liv. Det hadde vært så enkelt som en pressemelding med noe slikt som

"Vi innser nå at dette kunne gi inntrykk av at jeg forsøkte å oppnå noe på mine egne vegne på uryddig måte. Selv om det ikke var hensikten, ser jeg at jeg handlet feil. Vi har anmodet dagens regjering om å frafalle beslutningen og la saken behandles på en måte som ikke levner tvil om at den er objektiv og vil naturligvis rette oss etter beslutningen som kommer."

I stedet har dette ført til et internt rot i Senterpartiet som hverken partiet eller aktørene har godt av. Det er bare å håpe at Senterpartiets gode tvilling vinner frem i dette oppgjøret.

Noe jeg håper vi alle kan ta som en lærepenge: folk unnskylder feil lettere enn bortforklaringer. Og jo mer Navarsete (og folk rundt henne) bortforklarer, jo vanskeligere gjør de det for seg selv, nåværende og fremtidige statsråder, og sine partier.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.