*Nettavisen* Nyheter.

Min handlingsplan for NRK

Jeg ser ikke på NRK så ofte som jeg burde, dvs. nesten aldri.

Grunnen til at jeg ikke ser på det oftere er at jeg blir altfor irritert av slurvet omgang med fakta, den manglende interessen for nyanser, og en underliggende holdning om at NRKs journalister vil instruere og oppdra heller enn å informere. Det er elitetenking på sitt kvalmeste.

Det er jo flinke journalister og gode programmer, men de vet ikke NRK å fremheve. Alt skal på besynderlig vis være like godt, og det er nytteløst å klage. Men jeg betaler kringkastingsavgift fordi jeg må og ikke fordi jeg har noen nytte eller glede av det. Jeg synes ikke jeg går glipp av noe jeg bryr meg om, for jeg er temmelig lite interessert i personlighetene.

Men som Kristin Clemet på fortreffelig vis belyser, står det mye på spill nå, for det er stortingsvalg.

NRK har i kraft av sitt mandat et særskilt ansvar for å belyse de viktigste politiske sakene slik at 1) velgerne får best mulig beslutningsgrunnlag, og 2) partiene får anledning til å utdype sine programmer, både når det gjelder prinsipp og pragmatikk. Dette oppnår de ikke med "debatter" som minner mest om fribrytingsmatcher og "utspørringer" som belønner soundbytes.

Jeg mener at NRK bør bestå, men at den må legges kraftig om for å få frem god journalistikk og tjene sitt formal. Her er noen konkrete forslag.

  • Legg ned sporten, eller gjør det til en spin-off. Hvorfor skal vi alle betale for dette? Ærlig talt. Antagelig vil redaksjonen få mer penger å rutte med om det ble egen kanal uansett.
  • Overlat kommersiell underholdning til kommersielle fjernsynskanaler. (Smør på flesk med forrige poeng, ikke sant?) Jeg vet at dette vil avstedkomme en diskusjon om hva som er høykultur, lavkultur og kommersiell kultur. Vi får ta den.
  • Bygg opp utenriks- og riksdekkende nyhetsorganisasjon fra scratch. Gjennomfør en studie (vil ta tid og penger, hyr et utenlandsk firma uten bindinger i norske miljø) som kan se på hvordan NRK igjen kan bli troverdig. Lokalnyhetene kan få være, i hvert fall inntil videre.
  • Utvikle en politisk organisasjon som satser på dybde, ikke tabloid. Et konkret forslag: i 20 uker, hver uke, et totimers program som tar en politisk sak som et parti eller flere mener er viktig i valgkampen. Forklar hva problemet er, hvorfor det er viktig, hvorfor det er omstridt, og gi partiene gode muligheter til å fremme sine synspunkter, og også til å konstruktivt utfordre hverandres. Gi dem all mulig plass online til å diskutere videre. Så kan TV2 vise brytekampene.
  • Sats på seriøs vitenskap og kultur, med hovedoppgave å 1) motarbeide norsk provinsialisme, 2) fremme reelle norske bidrag til resten av verden.

Resultatet vil ganske sikkert bli en organisasjon som er langt mindre, har langt bedre kvalifiserte folk, og som bidrar langt mer til en mer dynamisk, mer spennende, og mer informert media i Norge.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.