*Nettavisen* Nyheter.

NRKs tapte horisont

Jeg betaler kringkastingsavgiften fordi jeg må. Jeg er klar over at det finnes gode progammer på NRK TV, og jeg i hvert fall klar over at jeg må henge med NRK TV hvis jeg skal få mer oppmerksomhet i media. Men jeg orker simpelthen ikke se på NRK. Sjansen for å kaste bort minutter og timer av mitt liv på banale, misvisende, og fordummende innslag er simpelthen for stor. Jeg blir irritert, og når jeg er det skriver jeg i sinne, da bidrar jeg til en type debatt jeg egentlig vil ha mindre av, og så misliker jeg meg selv.

Fikk dere med dere den tankerekken: jeg unngår NRK TV så jeg kan fortsette å ha respekt for meg selv.

Jeg får mye mer igjen for å surfe gode informasjonskilder på nettet og følge med på hva mine mange kloke Facebook- og twittervenner er opptatte av.

Dette er en tragedie. Man kan være enig eller uenig i prinsippene bak en almennkringkaster som NRK, men hvis vi skal ha det (og det mener jeg vi bør), så bør vi forvente en tjeneste som til det fulle utnytter de helt enestående privilegiene de har.

Når man ser på NRK er det vanskelig å helt unngå inntrykket av at dette er en organisasjon som i første rekke eksisterer for sine ansattes skyld: for at de skal gjøre det de liker, fremme saker som de er opptatte av, og på måter som de synes er riktige.

NRK bærer mer preg av å være instruerende enn opplysende. De tenker så vi slipper å tenke.

Hva skal gjøres?

Jeg vet ikke riktig om jeg ville hivd ut BarneTV, men sportsredaksjonen kan bare spinnes ut til en egen forretningsenhet med andre inntektskilder enn kringkastingsavgift. Underholdningsavdelingen kan også med fordel legges ned, i hvert fall inntil man får det andre på stell.

Mer konkret?

  • Nyhetssendinger som eksplisitt underlegger seg kritisk gjennomgang av etterrettelighet. Kan være et stort panel med interessenter i hver sak som etterpå kommenterer innslagene, slik at intereserte seere kan få et mer utydpende og nyansert inntrykk. Likeledes må NRK konsekvent erkjenne faktafeil og omstridt fremstilling, uansett hvor irriterende det er for journalistene. Ved å gjøre feedback-loopen kortere og effektiv, kan NRK bli den klart beste norskspråklige nyhetskilden i verden.
  • Debattprogrammer som går i dybden, fremhever nyanse og fremfor alt hjelper folk forstå hva som er omstridt. (For eksempel som denne fra Tyskland) Dagens formater ligner mer enn noe annet på fribrytingskamper som favoriserer dem som er scenevante men gjør lite for å bygge en bedre debatt. Gode debatter kan være underholdende, men det må bli endelig slutt på at de er lagt opp til å være underholdning.
  • Bruk av ekte eksperter, i stedet for den første og peneste norske synseren man kan finne. Man lage et drikkespill på hvor ofte NRK slipper til helt banale synspunkter som presenteres som "den NORSKE eksperten," der det er underforstått at den viktigste kvalifikasjonen tross alt er å være norsk.
  • En uovertruffen kilde til de beste dokumentarfilmene. Dokumentarfilmer er antagelig verdens mest undervurderte sjanger, og i NRK brukes de hovedsakelig til å enten fortelle offerhistorier eller fremme politisk ensretting, eller helst begge deler. Legg ut alt sammen på nett slik at det er organisert ordentlig, gjør det mulig å laste ned på mediaspillere, skap et skikkelig miljø rundt det hele. Vær åpen, slipp til dokumentarfilmer med synspunkter som er uvante i Norge, som setter et helt annet lys på sakene. Skap et arkiv for norske dokumentarfilmer.

Dette er mine forslag. Det finnes sikkert mange flere og kanskje til og med bedre.

Men hva om vi begynte med noe så enkelt som at NRK kvantifiserte sine målsetninger og begynte å måle om disse ble oppnådd?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.