Gå til sidens hovedinnhold

Nyttårsforsett: mer misnøye!

Hver gang jeg hører "vi må jo være fornøyde, ting kunne vært verre" blir jeg både irritert og frustrert over at det alltid er upassende å utrykke irritasjonen.

To poeng:

  • Hva slags trøst er dette? Hjelper det en eneste kreftpasient eller sultent barn at vi tross alt er takknemlige for at vi ikke er dem?
  • Har noen fremgang i verden kommet av at folk har vært tilfredse med tingenes tilstand? Det er enkeltmenneskene som har rast mot status quo som har fått til noe nytt.

.Vi kan gjerne være takknemlige for alt det gode i livene våre, men jeg tror ikke det kommer noe godt av å slå seg til roe med at alt er "bra nok".

Her er et lite utvalg ting som vi har forbedret men som trenger mye mer forbedring i Norge.

Ting vi skal være misfornøyde med:

  • Produktiviteten i den norske økonomien. Det er bare ved å forbedre den at vi vil ha råd til å forbedre levestandarden vår.
  • Yrkesdeltagelse for de mindre produktive. Og ja, matematikken blir vanskelig her, for gjennomsnittsproduktivteten vil gå ned jo mer inkluderende arbeidslivet er. Men dette er et statistisk og ikke økonomisk problem. I mellomtiden er det altfor mange som har deprimerende og selvforsterkende liv finansiert av trygd.
  • Norsk etno- og kronosentrisme. Hver gang du hører "Tenk! I Norge! I 2014!" har du med en sneversynt dust å gjøre.
  • Vår kapasitet for å integrerere innvandrere. Altså gjøre dem til fullverdige bidragsytere til norsk økonomisk og kulturell utvikling.
  • Kvaliteten på høyere utdanning i Norge. Flere regjeringer har gjort en fantastisk jobb med å utvide kapasiteten i norske universiteter og høyskoler, men kvaliteten ligger langt etter.
  • Pressen som statsmakt. Det er nok av kvalitetsjournalistikk men det drukner i stadig mer søppel og uvesentlighet. Jeg vet ikke riktig hvorfor Se og Hør har satt tonen i norsk samfunnsdebatt, men det føles som en stadig større utfordring å skille mellom det man burde vite og det man føler bare forsøpler hjernen.
  • Ledelsesgapet i store organisasjoner. I privat og offentlig sektor. Det er mye vanskeligere enn de fleste tror å få en stor, sammensatt, mangfoldig organisasjon til å fungere, og vi er ikke flinke nok til å utvikle, trene, og luke ut lederemner til å greie det. Om dette se også punktet om produktivitet.

Hvis du tror at det er såre vel med noen av disse, har du misforstått noe vesentlig.